Λεμφοίδημα κάτω άκρων: Όταν το δίκτυο των αγγείων φθείρεται

Άλλο ένα δύσκολο και βασανιστικό για τους ασθενείς πρόβλημα, που άπτεται στο πεδίο δράσης του Αγγειοχειρουργού, είναι το λεμφοίδημα κάτω άκρων.

Το ανθρώπινο σώμα διαθέτει άλλο ένα σύστημα αγγείων εκτός από τις αρτηρίες και τις φλέβες, τα λεμφαγγεία. Πρόκειται για ένα ευρύ δίκτυο αγγείων που συνήθως συνοδεύει τις αρτηρίες και τις φλέβες σε όλο το σώμα μας. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του οργανισμού μας αφού απάγει τη λέμφο από τους ιστούς του σώματος, τη μεταφέρει στους λεμφαδένες που βρίσκονται σε συναθροίσεις σε συγκεκριμένα σημεία και από εκεί η λέμφος διοχετεύεται στο φλεβικό σύστημα και μπαίνει στη συστηματική κυκλοφορία του αίματος. Τόσο τα λεμφαγγεία όσο και οι λεμφαδένες έχουν σημαντικότατο ρόλο στην άμυνα του οργανισμού μας.

Η λέμφος περιέχει προιόντα του μεταβολισμού των ιστών-κυττάρων, προιόντα αποδόμισης των ιστών και εξουδετερομένους παθογόνους παράγοντες όπως μικρόβια και ιούς που μεταφέρει στους λεμφαδένες για να υποστούν επιπλέον αποδόμιση-εξουδετέρωση και στη συνέχεια να καθαριστούν από την κυκλοφορεία του αίματος.

Βλάβη αυτού του δικτύου σε οποιοδήποτε επίπεδο έχει σαν αποτέλεσμα να μην εκτελείται αυτή η λειτουργία και να αθροίζεται λέμφος περιφερικότερα της βλάβης.

Τραυματική ή κληρονομική βλάβη;

Η βλάβη αυτή μπορεί να είναι τραυματική (μετά από χειρουργεία) ή κληρονομική (εκ γενετής).

Το ορατό αποτέλεσμα αυτής της βλάβης είναι το οίδημα (πρήξιμο) περιφερικότερα του σημείου που έγινε. Μπορεί να είναι ένα ήπιο μετεγχειρητικό οίδημα που σιγά σιγά θα υποχωρεί, μόνιμο ή προοδευτικά επιδεινούμενο όπως συμβαίνει σε κληρονομικές μορφές λεμφοιδήματος.

Λεμφοίδημα κάτω άκρων: Βασικά συμπτώματα

Το πρωταρχικό σύμπτωμα που συναντάει ο ασθενής με λεμφοίδημα κάτω άκρου είναι το πρήξιμο στο πόδι που μπορεί να επεκτείνεται από τα δάκτυλα μέχρι όλο το μέλος. Συχνά υποχωρεί στον ύπνο και επανέρχεται στα μέσα της ημέρας.

Στην συμπτωματολογία προστίθεται το ξηρό δέρμα το οποίο με τον χρόνο μπορεί να σκληρύνει, εμφανίζοντας υπερκεράτωση.

Τέλος, με τα παραπάνω μπορεί να συνυπάρχει το αίσθημα βάρους στα κάτω άκρα, ιδιαίτερα τις ημέρες με πολλή ζέστη.

Θεραπεία – Αντιμετώπιση

Η θεραπεία του λεμφοιδήματος αν πρόκειται για το μετατραυματικό ή το μετεγχειρητικό γίνεται με ειδικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης ή γάντι αν πρόκειται για το χέρι, φαρμακευτικές ουσίες που δρουν στο τοίχωμα των λεμφαγγείων και βελτιώνουν τη λειτουργεία τους και αποιδηματική αγωγή.

Η θεραπεία της κληρονομικής μορφής γίνεται επίσης με ειδικές κάλτσες λεμφοιδήματος, ειδικές μπότες λεμφοιδήματος, λεμφικό μασάζ από εξειδικευμένους φυσιοθεραπευτές, φαρμακευτικές ουσίες που βελτιώνουν τη διαπερατότητα των λεμφαγγείων και είναι χρόνια. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει κάποιος που πάσχει πως όσο πιο νωρίς ξεκινήσει τη σωστή αγωγή και πως όσο πιο συνεπής είναι σε αυτή την αγωγή τόσο καλύτερη θα είναι η εξέλιξη και η πρόγνωση του προβλήματός του γιατί πρόκειται για ένα συνεχώς επιδεινούμενο και βασανιστικό πρόβλημα.

Η διατροφή, όπως επίσης και διάφορες ασκήσεις που θα σας συστήσει ο φυσικοθεραπευτής, παίζουν σημαντικό ρόλο.

Μπορεί να συνυπάρχει με φλεβική ανεπάρκεια κάτι που μόνο ο Αγγειοχειρουργός μπορεί να εκτιμήσει, οπότε σε αυτή την περίπτωση επιβάλεται να αντιμετωπιστεί η ανεπάρκεια είτε χειρουργικά είτε με laser για να βελτιωθεί η εικόνα του ασθενούς όσον αφορά το οίδημα και να αποφευχθεί ο κίνδυνος της θρόμβωσης.