Αθηροσκλήρωση: Ορισμός

H αθηροσκλήρωση είναι μία χρόνια πάθηση στην οποία εμφανίζεται βλάβη των μεγάλων και μεσαίων αρτηριών, από τα λιπίδια που παρουσιάζονται στα τοιχώματά τους. Τα λιπίδια (ένα από αυτά είναι η «κακή»-LDL χοληστερόλη) βρίσκονται στο αίμα και με τα χρόνια κάθονται στα τοιχώματα των αρτηριών, τα οποία στενεύουν.

Συμπτώματα

Το πότε θα εκδηλώσει συμπτώματα κάποιος ασθενής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, οι οποίοι ονομάζονται παράγοντες κινδύνου και είναι οι εξής:

 • Ιστορικό οικογενείας
 • Διατροφή πλούσια σε ζωικά λίπη
 • Παχυσαρκία
 • Αυξημένη «κακή» χοληστερόλη και ελαττωμένη «καλή»
 • Αυξημένα τριγλυκερίδια
 • Σακχαρώδης διαβήτης
 • Καθιστική ζωή, κάπνισμα, έλλειψη άσκησης
 • Μεγάλη ηλικία

Συνέπεια της στένωσης των αρτηριών είναι η ανεπαρκής παροχή αίματος και οξυγόνου στους ιστούς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων διαφορετικών σε κάθε περίπτωση ανάλογα με την αρτηρία που αποφράσσεται.

Για παράδειγμα:

Στις στεφανιαίες αρτηρίες, οι οποίες δίνουν αίμα στην καρδιά μπορεί να εμφανιστούν παρενέργειες  όπως στηθάγχη ή έμφραγμα μυοκαρδίου.

 • Στις καρωτίδες, οι οποίες αιματώνουν το κεφάλι, κυριότερες συνέπειες είναι η ζάλη, ο πονοκέφαλος, ολιγόλεπτη απώλεια όρασης, εγκεφαλικό επεισόδιο κ.α.
 • Στις λαγόνιες αρτηρίες, οι οποίες δίνουν αίμα στα πόδια μπορεί να εμφανιστεί πόνος κατά τη βάδιση που σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να φτάσει μέχρι τη γάγγραινα.

Διάγνωση αθηροσκλήρωσης

Η διάγνωση περιλαμβάνει τόσο την εξέταση του ασθενούς από τον ίδιο τον αγγειοχειρουργό όσο και άλλες απεικονιστικές εξετάσεις.

Αντικειμενική εξέταση: O αγγειοχειρουργός ψηλαφά, ακροάζεται και εξετάζει τον ασθενή στις ύποπτες προς στένωση αρτηρίες.

Απεικονιστικές εξετάσεις

 • Triplex αγγείων: Μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης των αγγείων και της βατότητας τους μπορεί να γίνει με το έγχρωμο υπερηχογράφημα (τριπλεξ) των αρτηριών του σώματος. Η εξέταση αυτή βοηθάει στο να εντοπίσει ο αγγειοχειρουργός το σημείο της απόφραξης κάποιας αρτηρίας και στην συνέχεια να προχωρήσει σε άλλες απεικονιστικές εξετάσεις.
 • Μαγνητική αγγειογραφία: Είναι μία εξέταση η οποία δίνει περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με το triplex για τη βατότητα των αγγείων, το ύψος της απόφραξης και γενικότερα την ανατομική δομή των αγγείων.
 • Αξονική αγγειογραφία: Είναι μία πολύ χρήσιμη εξέταση ειδικά με τους σύγχρονους αξονικούς τομογράφους η οποία δίνει πολύ σημαντικές πληροφορίες ειδικά στις περιπτώσεις των ανευρυσμάτων και των μεγάλων αγγείων του σώματος.
 • Ψηφιακή αγγειογραφία: Γίνεται με ενδαρτηριακή έγχυση σκιαγραφικής ουσίας και δίνει τη δυνατότητα στον αγγειοχειρουργό να δει τη στιγμή της έγχυσης, τη βατότητα και την κατάσταση των αγγείων. Εξακολουθεί να παραμένει η καλύτερη απεικονιστική μέθοδος εξέτασης των αγγείων του σώματος ειδικά πριν τις χειρουργικές επεμβάσεις.

Αθηροσκλήρωση: Συντηρητική & Χειρουργική Θεραπεία

Η θεραπεία της αθηροσκλήρωσης μπορεί να είναι συντηρητική αλλά συνήθως είναι χειρουργική.

Συντηρητική θεραπεία

Περιλαμβάνει τη φυσική άσκηση του ατόμου, τον έλεγχο των λιπιδίων του αίματος και τη χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών όπως είναι οι αντιαιμοπεταλιακοί παράγοντες ή τα αγγειοδιασταλτικά φάρμακα.

Χειρουργική θεραπεία

Συνήθως η αθηροσκλήρωση καταλήγει σε κάποια χειρουργική παρέμβαση εάν και εφόσον αυτή διαγνωστεί έγκαιρα και επιτρέψει στον αγγειοχειρουργό να παρέμβει. Υπάρχουν περιπτώσεις ευτυχώς λίγες στη σημερινή εποχή που είτε λόγω καθυστερημένης διάγνωσης ή λάθος αντιμετώπισης, δεν μπορεί ο Αγγειοχειρουργός να παρέμβει.

Περιλαμβάνει την αγγειοπλαστική των αρτηριών και τη διενέργεια παράκαμψης (by pass).

Το ποια είναι η καλύτερη μέθοδος για έναν ασθενή έγκειται στον ίδιο τον αγγειοχειρουργό, αφού εξετάσει τον ασθενή και του κάνει τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις.