Ανεύρυσμα ιγνυακής αρτηρίας: Τί είναι

Το ανεύρυσμα ιγνυακής αρτηρίας όπως και τα άλλα ανευρύσματα είναι η διάταση της ιγνυακής αρτηρίας η οποία βρίσκεται ακριβώς πίσω από το γόνατο, περισσότερο από το 50% της φυσιολογικής διαμέτρου.

Το ανεύρυσμα ιγνυακής αρτηρίας το συναντάμε πιο συχνά στους άντρες και κατά 50% είναι αμφοτερόπλευρο.

Παράγοντες – Αίτια εμφάνισης του συνδρόμου

  • Ανδρικό φύλο
  • Μεγάλη ηλικία
  • Γενικό ιστορικό ανευρυσμάτων
  • Σύνδρομο παγίδευσης της ιγνυακής αρτηρίας
  • Λοιμώδη αίτια
  • Τραύματα στην περιοχή του γόνατος

Ανεύρυσμα ιγνυακής αρτηρίας & συμπτώματα

Γενικά το ανεύρυσμα ιγνυακής αορτής δεν δίνει συμπτώματα στο 38% των ασθενών.

Στο υπόλοιπο ποσοστό συνήθως παρουσιάζονται κάποιες επιπλοκές όπως είναι η θρόμβωση και κατά συνέπεια η ισχαιμία του κάτω άκρου. Η ισχαιμία μπορεί να εμφανιστεί με δύο μορφές, την οξεία και τη χρόνια.

Σε πιο σοβαρές καταστάσεις τα συμπτώματα μπορεί να εμπεριέχουν αποκόλληση θρόμβων εξαιτίας του ανευρύσματος και περιφερική εμβολή.

Η θρόμβωση του ανευρύσματος της ιγνυακής αρτηρίας είναι μία επικίνδυνη κατάσταση που καταλήγει συνήθως σε ακρωτηριασμό του σκέλους.

Όταν γίνεται διάγνωση του ανευρύσματος της ιγνυακής αρτηρίας η θεραπεία είναι χειρουργική και πρέπει να γίνεται το συντομότερο δυνατό.

Διάγνωση – Εξετάσεις

Το ανεύρυσμα της ιγνυακής αρτηρίας μπορεί να διαγνωστεί με ένα απλό triplex αρτηριών κάτω άκρων.

Η μαγνητική τομογραφία ή η αξονική αγγειογραφία μας δίνουν πληροφορίες για το μέγεθος και την ανατομία του ανευρύσματος.

Απαραίτητη πριν τη χειρουργική αντιμετώπιση είναι η ψηφιακή αγγειογραφία η οποία δίνει πληροφορίες στον χειρουργό χρήσιμες για την αντιμετώπιση του ανευρύσματος.

Θεραπεία

Η θεραπεία του ανευρύσματος της ιγνυακής αρτηρίας είναι χειρουργική και περιλαμβάνει την πλήρη εκτομή και αφαίρεση του ανευρύσματος και αποκατάσταση της βατότητας της ιγνυακής αρτηρίας με φλεβικό μόσχευμα από τον ίδιο τον οργανισμό.