Σύνδρομο παγίδευσης ιγνυακής αρτηρίας: Τί είναι

Η ιγνυακή αρτηρία βρίσκεται πίσω από την άρθρωση του γόνατος. Αποτελεί την συνέχεια της μηριαίας αρτηρίας και συνεχίζει με την πρόσθια κνημιαία αρτηρία και το κνημοπερονιαίο στέλεχος. Φυσιολογική η πορεία της ιγνυακής αρτηρίας δεν διακόπτεται από τους ανατομικούς σχηματισμούς της περιοχής (μυς, τένοντες) άσχετα από την κίνηση που κάνει το κάτω άκρο κυρίως το πέλμα και η γαστροκνημία  ή από τη θέση που έχει το ανθρώπινο σώμα.

Με τον όρο παγίδευση της ιγνυακής αρτηρίας εννοούμε τη διακοπή της ροής του αίματος από το γόνατο και κάτω λόγω εξωτερικής πίεσης της ιγνυακής αρτηρίας από κάποιον ανατομικό σχηματισμό που μπορεί να είναι μία από τις δύο κεφαλές του γαστροκνημίου μυός ή κάποια ινώδης ταινία από την άρθρωση του γόνατος. Πρόκειται για πρόβλημα που κάποιος το έχει εκ γενετής και οφείλεται σε ανώμαλη έκφυση μία εκ των δύο κεφαλών του γαστοκνημίου μυός ή από την ύπαρξη μίας επιπλέον ινώδους ταινίας στην άρθρωση του γόνατος. Επομένως σε κάποια συγκεκριμένη θέση του πέλματος διακόπτεται η ροή του αίματος στο πόδι από το γόνατο και κάτω με αποτέλεσμα να έχουμε την εκδήλωση συμπτωμάτων όπως είναι η εύκολη κόπωση, οι κράμπες, οι αιμωδίες των κάτω άκρων.

Ανάλογα με το ποιος ανατομικός σχηματισμός (μυς ή ινώδης ταινία) αποφράσσει την ιγνυακή αρτηρία και ανάλογα με το αν αποφράσσει την ιγνυακή αρτηρία, την ιγνυακή φλέβα ή το κνημιαίο νεύρο διακρίνονται έξι τύποι παγίδευσης της ιγνυακής αρτηρίας.

Συμπτώματα

  • Άτυπα ενοχλήματα στα κάτω άκρα συνήθως σε νεαρά άτομα, χωρίς εμφανή αιτία
  • Πόνος από το γόνατο και κάτω ή αίσθημα κόπωσης μετά από έστω και μικρής διάρκειας ορθοστασία

Τα συμπτώματα είναι πολλά και διαφορετικά από άτομο σε άτομο και όταν πρόκειται για άτομα μικρής ηλικίας πρέπει πάντα να γίνεται έλεγχος για παγίδευση ιγνυακής αρτηρίας.

Αιτιολογία

Μη φυσιολογική ανάπτυξη των ανατομικών σχηματισμών της περιοχής που ξεκινάει από την εμβρυϊκή ηλικία.

Διάγνωση

Η διάγνωση μπορεί να τεθεί σε πρώτη φάση με το triplex αρτηριών κάτω άκρων, εκτελώντας ο ασθενής ταυτόχρονα τη σχετική δοκιμασία παγίδευσης ιγνυακής αρτηρίας.

  • Ψηφιακή αγγειογραφία: όπου επιβεβαιώνεται η ύπαρξη ή μη του συνδρόμου. Βοηθάει τον γιατρό και τον κατευθύνει για το είδος της χειρουργικής αντιμετώπισης που θα επιλέξει για τον κάθε ασθενή.
  • Μαγνητική αγγειογραφία: η οποία σε αρκετές περιπτώσεις αναδεικνύει τον ιστό που αποφράσσει την ιγνυακή αρτηρία.

Θεραπεία συνδρόμου παγίδευσης ιγνυακής αρτηρίας

Η θεραπεία είναι χειρουργική και αφορά σε δύο τρόπους αντιμετώπισης. Πρώτον, η χειρουργική αντιμετώπιση αφορά την εκτομή του ανατομικού σχηματισμού που πιέζει και κλείνει την ιγνυακή αρτηρία.

Δεύτερον αν η παγίδευση της ιγνυακής αρτηρίας διαγνωστεί σε μεγάλη ηλικία και υπάρχει μερική απόφραξη της ιγνυακής αρτηρίας πράγμα το οποίο μπορεί να φανεί στην ψηφιακή αγγειογραφία είτε απαιτείται αντικατάσταση του τμήματος της ιγνυακής αρτηρίας που έχει υποστεί βλάβη με φλεβικό μόσχευμα.