Στένωση – Απόφραξη Καρωτίδας: Τι είναι

Η απόφραξη καρωτίδας, γνωστή και ως αποφρακτική νόσος καρωτίδας προκύπτει ουσιαστικά από τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στα τοιχώματα των καρωτίδων αρτηριών και συνήθως προκύπτει στο σημείο όπου οι αρτηρίες διακλαδίζονται, επηρεάζοντας ή σε ορισμένες περιπτώσεις, αποκόπτοντας εντελώς την ροή του αίματος από τις καρωτίδες προς τον εγκέφαλο και το πρόσωπο.

Δυστυχώς στα πρώτα στάδια η στένωση καρωτίδας ή αλλιώς απόφραξη καρωτίδας μπορεί να εντοπιστεί μόνο όταν προκύψει σοβαρό πρόβλημα, όπως αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Είναι σύνηθες στην στένωση καρωτίδων να μην εμφανίζονται συμπτώματα.

Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της καρωτιδικής νόσου

  • υπερλιπιδαιμία
  • κάπνισμα
  • σακχαρώδης διαβήτης
  • stress

Περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν έχουν ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε καρδιοχειρουργικές ή αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις των άκρων, σε ποσοστό 30% περίπου χωρίς αυτό να είναι κανόνας.

Στένωση – Απόφραξη Καρωτίδας: Συνέπειες

Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο μπορεί να είναι παροδικό ή μόνιμο. Συγκεκριμένα, από την επιφάνεια της αθηρωματικής πλάκας, μπορεί να αποσπαστεί υλικό από την ίδια την πλάκα ή να δημιουργηθεί θρόμβος αίματος. Αυτά τα δύο με τη ροή του αίματος εμβολίζουν και αποφράσσουν κάποια αρτηρία του εγκεφάλου. Αν πρόκειται για μικρή αρτηρία το επεισόδιο είναι παροδικό ενώ αν πρόκειται για μεγάλο αρτηριακό στέλεχος μπορεί να είναι μόνιμο ή και θανατηφόρο. Από απόφραξη άλλων εγκεφαλικών αρτηριών μπορεί να έχουμε διαταραχές της όρασης, της ακοής ή της ισορροπίας του σώματος.

Θεραπεία

Χειρουργική αντιμετώπιση

Ενδείκνυται για ασθενείς με στένωση πάνω από 75 – 80% ή/και συμπτωματικούς ασθενείς που έχουν υποστεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και με ποσοστό στένωσης κάτω από 70%.

Περιλαμβάνει:

  • Ανοιχτή χειρουργική επέμβαση κατά την οποία η έσω καρωτίδα αρτηρία διατέμνεται, καθαρίζεται από την αθηρωματική πλάκα και συρράπτεται με ή χωρίς την προσθήκη εμβαλώματος. Η εγχείρηση εξακολουθεί να παραμένει η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης της καρωτιδικής νόσου.
  • Αγγειοπλαστική με stent. Η στένωση της έσω καρωτίδας αρτηρίας αποκαθίσταται με ειδικούς καθετήρες στην περιοχή της στένωσης οι οποίες απελευθερώνουν στο άκρο τους έναν μεταλλικό νάρθηκα (stent) που ανοίγει τη στενωμένη αρτηρία.

Συντηρητική αντιμετώπιση

Σε μικρές στενώσεις των καρωτίδων έως 50-70% προτείνεται συνήθως αντιαιμοπεταλιακή αγωγή και φάρμακα που ελαττώνουν τη χοληστερόλη. Συντηρητική αντιμετώπιση επίσης επιδέχονται ασθενείς που έχουν υπερβεί το 81ο έτος της ηλικίας ή με πλήρως αποφραγμένη έσω καρωτίδα.