Τι είναι γενικά οι αρτηρίες και ποια η λειτουργία τους;

Αρτηρίες ονομάζουμε  τα αγγεία του σώματος που μεταφέρουν αίμα πλούσιο σε οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες στους ιστούς του σώματος.

Στένωση αρτηριών κάτω άκρων

Αποτελούνται από 3 χιτώνες

  • Τον έσω χιτώνα που αποτελείται από ενδοθηλιακά κύτταρα (ενδοθήλιο)
  • Τον μέσο χιτώνα που είναι ο ινομυώδης χιτώνας των αγγείων και παίζει σημαντικό ρόλο στην ελαστικότητά τους
  • Τον έξω χιτώνα που αποτελεί τον συνδετικό χιτώνα των αρτηριών

Το αίμα από την καρδιά μεταφέρεται στους ιστούς του σώματος με την αορτή, η οποία είναι η μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος και διανείμει το αίμα στους διάφορους ιστούς.

Άλλες αρτηρίες είναι οι καρωτίδες, οι λαγόνιες, οι αρτηρίες των άκρων και οι αρτηρίες των σπλάχνων.Στένωση αρτηριών κάτω άκρων

Η φυσιολογική λειτουργία των αρτηριών είναι η διατήρηση σταθερής πίεσης στους διάφορους ιστούς του σώματος πράγμα που έχει σαν αποτέλεσμα την επαρκή οξυγόνωση και θρέψη των ιστών.

Οτιδήποτε διακόψει τη φυσιολογική αυτή λειτουργία όπως για παράδειγμα η αθηροσκλήρωση, έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ανάλογων συμπτωμάτων από τους ιστούς και τα όργανα που αρδεύονται από την αρτηρία που παρουσίασε τη βλάβη. Αυτό προϋποθέτει κάποια -συνήθως μεγάλη- στένωση αρτηρίας (πάνω από 70%)

Όταν μία αρτηρία αρχίζει να στενεύει, ο οργανισμός αρχίζει να δημιουργεί άλλα παράπλευρα αρτηρίδια έτσι ώστε να παρέχει στους διάφορους ιστούς την απαιτούμενη ποσότητα αίματος.

Όταν διαταραχθεί αυτή η ισορροπία μεταξύ παρεχόμενου αίματος και απαιτήσεων των ιστών έχουμε τη δημιουργία συμπτωμάτων, τα οποία είναι ανάλογα με αυτά της αθηροσκλήρωσης.

Κατανοώντας τη στένωση αρτηριών κάτω άκρων

Η στένωση αρτηριών είναι μία συνηθισμένη πάθηση που εμφανίζεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Φυσιολογικά το εσωτερικών των αρτηριών είναι λείο, ωστόσο με την πάροδο των χρόνων, προσκολλώνται ουσίες στα τοιχώματα, όπως χοληστερόλη, τριγλυκερίδια και τα παράγωγά τους δημιουργώντας την αθηρωματική πλάκα. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται αθηροσκλήρωση.

Στένωση αρτηριών κάτω άκρων

Στένωση αρτηριών κάτω άκρων: Συνέπειες – Κίνδυνοι

Ανάλογα με το βαθμό της στένωσης της αρτηρίας η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη αν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Συγκεκριμένα, όταν η στένωση της αρτηρίας ξεπεράσει το 70%, μειώνεται σημαντικά η παροχή του αίματος στο αντίστοιχο όργανο που τροφοδοτεί η αρτηρία, δημιουργώντας τα ανάλογα συμπτώματα. Στο τελικό στάδιο, παρατηρείται ολική απόφραξη αρτηρίας με πολύ σοβαρές συνέπειες στο όργανο του σώματος που τροφοδοτούνταν από το πάσχον αγγείο.

Αγγειοπλαστική με τοποθέτηση stent

Με παρακέντηση της μηριαίας αρτηρίας, εισάγονται καθετήρες μικρής διαμέτρου απ’ όπου διέρχονται με συγκεκριμένη σειρά και διαδικασία τα υλικά που χρησιμοποιούμε τα οποία πρέπει να φτάσουν με μεγάλη ακρίβεια στο σημείο στης στένωσης της καρωτίδας. Η όλη διαδικασία γίνεται υπό γενική αναισθησία.

Χρησιμοποιούμε stent με μπαλόνι και ειδική ομπρέλα προστασίας για ενδεχόμενες θρομβώσεις ή θραύσματα από την επιφάνεια της στένωσης (αθηρωματική πλάκα).

Οι περισσότεροι μετά την επέμβαση παίρνουν εξιτήριο το επόμενο πρωί. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται άμεσα. Ακολουθεί τακτική παρακολούθηση από τον αγγειοχειρουργό.