Καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή – Stent

Η πλέον τεκμηριωμένη μέθοδος για την αποτελεσματικότερη θεραπεία της καρωτιδικής νόσου είναι η ενδαρτηρεκτομή της καρωτίδας δηλαδή η διάνοιξη του αγγείου και η αφαίρεση της αθηρωματικής πλάκας που δημιουργεί την απόφραξη με ειδικές τεχνικές και στη συνέχεια η συρραφή του αγγείου. Η αγγειοπλαστική με stent είναι άλλος ένας τρόπος επίλυσης του προβλήματος που γίνεται σε επιλεγμένες περιπτώσεις κατόπιν εκτίμησης του αγγειοχειρουργού.

Διάγνωση

Συνήθως η διάγνωση γίνεται με το γνωστό triplex καρωτίδων που το ζητάει ο αγγειοχειρουργός μετά από εξέταση του ασθενούς ή που έχει γίνει από άλλο γιατρό στα πλαίσια ελέγχου ρουτίνας.

Αν η στένωση της καρωτίδας είναι χειρουργήσιμη (δηλαδή μεγαλύτερη του 70%), πρέπει να γίνει ψηφιακή αγγειογραφία η οποία επιβεβαιώνει το πρόβλημα και με βάση αυτή ο αγγειοχειρουργός αποφασίζει πως τι είδους επέμβαση θα πραγματοποιήσει στον ασθενή. Η ψηφιακή αγγειογραφία είναι απαραίτητη πριν γίνει το χειρουργείο.

Εισαγωγή στο νοσοκομείο

Κατά την εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο, πραγματοποιείται ο απαραίτητος προεγχειρητικός έλεγχος προκειμένου ο ασθενής να υποβληθεί σε μια ασφαλή και πετυχημένη χειρουργική επέμβαση.

Αγγειοπλαστική με τοποθέτηση stent

Με παρακέντηση της μηριαίας αρτηρίας, εισάγονται καθετήρες μικρής διαμέτρου απ’ όπου διέρχονται με συγκεκριμένη σειρά και διαδικασία τα υλικά που χρησιμοποιούμε τα οποία πρέπει να φτάσουν με μεγάλη ακρίβεια στο σημείο στης στένωσης της καρωτίδας. Η όλη διαδικασία γίνεται υπό γενική αναισθησία.

Χρησιμοποιούμε stent με μπαλόνι και ειδική ομπρέλα προστασίας για ενδεχόμενες θρομβώσεις ή θραύσματα από την επιφάνεια της στένωσης (αθηρωματική πλάκα).

Οι περισσότεροι μετά την επέμβαση παίρνουν εξιτήριο το επόμενο πρωί. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται άμεσα. Ακολουθεί τακτική παρακολούθηση από τον αγγειοχειρουργό.

Ενδαρτηρεκτομή

Η ενδαρτηρεκτομή καρωτίδας γίνεται μέσω μίας τομής στην πλάγια τραχηλική χώρα. Η αρτηρία διανοίγεται κατά μήκος και απ’ αυτή αφαιρείται με ακρίβεια η αθηρωματική πλάκα που τη στενεύει. Στη συνέχεια με ή χωρίς τη χρήση συνθετικού εμβαλώματος, ένα ειδικά κατεργασμένο υλικό απόλυτα συμβατό με τον ανθρώπινο οργανισμό, το αγγείο ράβεται για να μην στενέψει ξανά.

Μετά την επέμβαση ο ασθενή πιθανόν να μείνει για λίγες ώρες στην μονάδα εντατικής θεραπείας εάν και όπου χρειάζεται. Τις περισσότερες φορές επιστρέφει στο θάλαμο και κινητοποιείται το συντομότερο δυνατό.

Η ενδαρτηρεκτομή της καρωτίδας παρά τις προόδους που έχουν γίνει στην τεχνική των stents και των καθετήρων, εξακολουθεί να παραμένει η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης του προβλήματος της απόφραξης της καρωτίδας.