Τι είναι οι κιρσοί κάτω άκρων

Οι κιρσοί κάτω άκρων, γνωστοί και ως φλεβίτιδα στα πόδια, προκαλούνται από την διαστολή των φλεβών που βρίσκονται κάτω από το δέρμα (στο υποδόριο λίπος) και προκαλούνται από την αυξημένη φλεβική πίεση του αίματος εντός των προβληματικών φλεβών λόγω απώλειας της φυσιολογικής λειτουργίας των βαλβιδικών μηχανισμών των φλεβών. Το αίμα συνεπώς δεν προωθείται προς την καρδιά και λιμνάζει στις φλέβες, με αποτέλεσμα αυτές να διογκώνονται.

Ως αποτέλεσμα έχουμε τις διογκωμένες και αντιαισθητικές φλέβες στα πόδια που συχνά μπορεί να είναι επώδυνες ή και επικίνδυνες για την υγεία του ασθενούς όταν καταλήξουν σε φλεβικό έλκος ή θρόμβωση.

Στο παρελθόν η διαδικασία αυτή αντιμετωπιζόταν με εκρίζωση της κύριας προβληματικής φλέβας (σαφηνεκτομή) μέσω πολλαπλών χειρουργικών τομών, πλέον εφαρμόζονται πιο ανώδυνες και πιο αποτελεσματικές διαδικασίες που εξασφαλίζουν την ταχύτερη και ευκολότερη ανάρρωση του ασθενούς.

Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα και ανώδυνα

Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται με επιτυχία η ενδοαυλική θεραπεία κιρσών με laser, που αποτελεί την πιο σύγχρονη και ανώδυνη μέθοδο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κιρσών και των ενοχλητικών τους συμπτωμάτων. Με τη μέθοδο αυτή μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα των κιρσών και της ανεπάρκειας στα κάτω άκρα ριζικά εκτός ελαχίστων περιπτώσεων.

Συγκεκριμένα αποτελεί μία αξιόπιστη εφαρμογή της τεχνολογίας των laser στο πρόβλημα της φλεβικής ανεπάρκειας (κιρσών) με άριστα αποτελέσματα τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά.

Ουσιαστικά με την ενδοαυλική θεραπεία των κιρσών με laser δεν απαιτείται ανοιχτή χειρουργική αφαίρεση της προβληματικής φλέβας, αφού η ελάχιστα επεμβατική αυτή τεχνική, εστιάζει στην ολοκληρωτική εξάχνωση της φλέβας σαν συνέπεια της αλληλεπίδρασης της ακτίνας του laser με το τοίχωμα της φλέβας. Το laser εφαρμόζεται σε όλο το μήκος της προβληματικής φλέβας η οποία το επόμενο διάστημα απορροφάται από τον οργανισμό.

Σημαντικό είναι επίσης να σημειωθεί ότι καθ’ όλη την διάρκεια της διαδικασίας ο εξειδικευμένος γιατρός παρακολουθεί με υπερηχογραφική καθοδήγηση την πορεία του laser και την αποτελεσματικότητα της μεθόδου, σε όλα τα στάδια εφαρμογής της.

Αναλυτικά η διαδικασία σε στάδια

Η ενδοαυλική θεραπεία των κιρσών με laser ακολουθεί μία πολύ συγκεκριμένη διαδικασία προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα της. Δείτε στη συνέχεια αναλυτικά πώς γίνεται η συγκεκριμένη θεραπεία και πώς μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε οριστικά τους επώδυνους και ενοχλητικούς κιρσούς χωρίς χειρουργείο και πόνο.

 • Στάδιο 1: Παρακέντηση
  Σε αυτό το στάδιο πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία μία διαδερμική παρακέντηση της φλέβας με την καθοδήγηση υπερήχων για να εισαχθεί ο φλεβικός καθετήρας για την τοποθέτηση του laser.
 • Στάδιο 2: Εισαγωγή του laser
  Στη συνέχεια και αφού έχει τοποθετηθεί ο καθετήρας, γίνεται εισαγωγή της οπτικής ίνας του laser, η οποία προωθείται μέχρι την συμβολή της σαφηνούς με την μηριαία φλέβα
 • Στάδιο 3: Αναισθησία
  Πάλι με την καθοδήγηση υπερήχων εγχύεται πέριξ της μείζονος σαφηνούς φλέβα ένα ειδικό αναισθητικό διάλυμα προκειμένου να γίνει εντελώς ανώδυνα η διαδικασία εξάχνωσης.
 • Στάδιο 4: Εξάχνωση
  Σε αυτό το σημείο και αφού η αναισθησία έχει επιδράσει αποτελεσματικά, ο γιατρός ενεργοποιεί το laser εξαλείφοντας οριστικά την προβληματική φλέβα αποσύροντας σταδιακά την οπτική ίνα του laser.
 • Στάδιο 5: micro-φλεβεκτομές
  Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της εξάχνωσης, ο εξειδικευμένος χειρουργός, εάν το κρίνει απαραίτητο, προχωρεί σε μικρές εκτομές των κιρσών που έχουν δημιουργηθεί. Συγκεκριμένα, γίνεται έκχυση αναισθητικού διαλύματος στην περιοχή των κιρσών, οι οποίοι στη συνέχεια αφαιρούνται με micro-τεχνική μέσα από μικροσκοπικές οπές που δεν ξεπερνούν το 1 χιλιοστό σε διάμετρο.

Χρήσιμα στοιχεία για την θεραπευτική μέθοδο

Είναι πολύ σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την ενδοαυλική θεραπεία κιρσών με Laser είναι η πιο σύγχρονη και εξαιρετικά προσεγμένη ώστε να μην δημιουργεί παρενέργειες ή επιπλοκές στον ασθενή.

Συγκεκριμένα το laser έχει μήκος κύματος 1470nm κι έτσι στοχεύει αυστηρά και μόνο το νερό του τοιχώματος των φλεβών και όχι το αίμα που περιέχουν, εξασφαλίζοντας όχι μόνο επιτυχία της διαδικασίας αλλά και ανώδυνη μετεγχειρητική περίοδο. Μάλιστα η ειδική ίνα που χρησιμοποιείται αποτελείται από ειδικά κάτοπτρα που διαχέουν ομοιόμορφα την ακτίνα 360 0 χτυπώντας όλη την περίμετρο του τοιχώματος της φλέβας.

Μεγάλη σημασία στην αποτελεσματικότητα της διαδικασίας παίζει η συνεχής υπερηχογραφική καθοδήγηση, η οποία καθώς εξασφαλίζει εικόνα υψηλής ευκρίνειας είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα αλλά και την απόλυτη ασφάλεια του ασθενούς σε όλα τα στάδια της επέμβασης.

Οι κιρσοί μετά από αυτή τη διαδικασία δεν ξαναεμφανίζονται γιατί απορροφώνται από τον οργανισμό.

Κλείστε ραντεβού για έγκαιρη διάγνωση και για να ενημερωθείτε για το κόστος της θεραπείας laser.