evriaggeies-therapeia

evriaggeies-therapeia

Οι ευρυαγγείες είναι μία συχνή και αντιαισθητική πάθηση του φλεβικού συστήματος, κατά την οποία εμφανίζονται μικρά σημάδια σαν φλέβες ή λεπτές έγχρωμες γραμμές, κατά μήκος των ποδιών αλλά και του προσώπου.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες αυτά τα υποδόρια φλεβίδια δεν φαίνονται και το δέρμα έχει μία υγιή λεία όψη. Ωστόσο όταν ένα άτομο έχει ευρυαγγείες, σημαίνει ότι αυτά τα φλεβίδια βρίσκονται σε διάταση, λόγω κάποιας γενικότερης φλεβικής ανεπάρκειας στην ευρύτερη περιοχή που προκαλεί αυξημένη πίεση στην ροή του αίματος.

Για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά επομένως οι ευρυαγγείες, είναι απαραίτητο να εντοπιστεί και να επιλυθεί πρώτα το πρόβλημα της φλεβικής ανεπάρκειας, καθώς να λειτουργήσουμε καθαρά συντηρητικά και με στόχευση μόνο στις ευρυαγγείες, το αποτέλεσμα θα είναι προσωρινό και το πρόβλημα μπορεί να επανεμφανιστεί σχεδόν αμέσως μετά το πέρας της θεραπείας.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία;

Όπως προαναφέραμε οι ευρυαγγείες συνήθως πηγάζουν από κάποια φλεβική ανεπάρκεια, οπότε για να επιλυθεί το πρόβλημα, θα πρέπει πρώτα να εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί η ανεπάρκεια και στη συνέχεια οι ίδιες οι ευρυαγγείες.

Η θεραπευτική μέθοδος που θα επιλεχθεί από τον γιατρό σας σε κάθε περίπτωση σχετίζεται με τον βαθμό της φλεβικής ανεπάρκειας, την ηλικία και τη γενικότερη κλινική σας κατάσταση.

Γενικά οι πιο συχνές θεραπευτικές μέθοδοι είναι:

Σκληροθεραπεία και σκληροθεραπεία με αφρό

Αφορά την έγχυση χημικών ουσιών, που προκαλούν βλάβη στον αυλό των πασχόντων αγγείων. Η διαδικασία αυτή μοιράζεται σε 2 με 3 συνεδρίες, ανάλογα την σοβαρότητα της κατάστασης και μεταξύ των συνεδριών, ο ασθενής θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις οδηγίες του γιατρού (κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης, φαρμακευτική αγωγή κα.) εξασφαλίζοντας την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και τη μεγαλύτερη διάρκεια του αποτελέσματος. Η σκληροθεραπεία ωστόσο, δεν συστήνεται για ευρυαγγείες στο πρόσωπο. Εκεί προτείνονται άλλες μέθοδοι που θα δούμε στη συνέχεια.

Θερμοπηξία

Είναι από τις πιο ενδεδειγμένες τεχνικές για τις ευρυαγγείες του προσώπου και έγκειται στην μεταφορά ραδιοκυμάτων πολύ υψηλής συχνότητας στα τοιχώματα των φλεβιδίων, με στόχο την σταδιακή συρρίκνωση τους.

Αγγειακά laser

Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην αντιμετώπιση των ευρυαγγειών, τα αγγειακά laser χτυπούν εξωτερικά τα τοιχώματα των πασχόντων φλεβών και φλεβιδίων, αποσκοπώντας στην σταδιακή συρρίκνωσή τους.

Είναι ενδεδειγμένο για όλων των ειδών και των μεγεθών τις ευρυαγγείες, από κόκκινες κηλίδες μέχρι μεγάλες φλεβικές διατάσεις, είναι εξαιρετικά ανώδυνο και μπορεί εξίσου να χρησιμοποιηθεί στα πόδια, το σώμα αλλά και το πρόσωπο, ενώ δεν αλληλεπιδρούν αρνητικά με την ηλιακή ακτινοβολία κι έτσι είναι ασφαλές να γίνονται και κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών.

Επομένως, επιλέγοντας το αγγειακό laser για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών, μπορούμε να έχουμε τέλειο αποτέλεσμα σε μόλις 2 με 3 συνεδρίες, χωρίς έγχυση χημικών ουσιών, ή εξωτερική συμπίεση με κάλτσες.


Γιώργος Ρόκας, Αγγειοχειρουργός, απόφοιτος Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδι-
στριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και διδα-
κτορικού, Διευθυντής Αγγειοχειρουργός στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών,
διατηρεί ιατρεία σε Αθήνα, Λαμία και Ρόδο, angio-laser-center.gr