Γενικά για τη σκληροθεραπεία ευρυαγγειών

Η σκληροθεραπεία είναι μια μέθοδος αντιμετώπισης των κιρσών και των ευρυαγγειών των κάτω άκρων. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική πράξη που με την έγχυση χημικών ουσιών προκαλούμε εξάλειψη των ευρυαγγειών και των κιρσών των κάτω άκρων. Με μια διαδικασία η οποία περιλαμβάνει την ανάμειξη της χημικής ουσίας που εγχύουμε με αέρα η σκληρυντική χημική ουσία μετατρέπεται σε αφρό, ο οποίος στη συνέχεια εγχύεται στη φλέβα που πρόκειται να εξαλειφθεί. Αν γίνει έγχυση της χημικής ουσίας αυτούσιας τότε μιλάμε για την απλή σκληροθεραπεία. Αν γίνει έγχυση αφρού, τότε μιλάμε για τη σκληροθεραπεία με αφρό. Είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται από παλίά για την εξάλειψη των ευρυαγγειών και των κιρσών, η οποία τείνει να αντικατασταθεί από τα σύγχρονα και εξελιγμένα laser.

Σκληροθεραπεία ευρυαγγειών απλή ή με αφρό: Κατανοώντας την μέθοδο

Κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορες χημικές ουσίες οι οποίες είχαν φτωχά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του προβλήματος και τελευταία το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται κυρίως με την πολυδοκανόλη και διάλυμα γλυκερίνης που έχει αποδειχθεί ότι έχουν καλύτερα αποτελέσματα από τις προγενέστερες ουσίες.

Με μία πολύ λεπτή βελόνα, μεγέθους μιας τρίχας, εγχύεται η παραπάνω χημική ουσία στο εσωτερικό της φλέβας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια έντονη αντίδραση του ενδοθηλίου (εσωτερικό) της φλέβας, το οποίο στη συνέχεια με εξωτερική συμπίεση αδειάζει από το αίμα που περιέχει και εξαλείφεται. Ακολουθεί μια διαδικασία μερικών ημερών μέχρι το φλεβίδιο αυτό να απορροφηθεί από τον οργανισμό. Οι μικρότερης διαμέτρου φλέβες ανταποκρίνονται καλύτερα στη σκληροθεραπεία από ό,τι οι μεγάλοι κιρσοί. Αυτό, δηλαδή, σημαίνει ότι μετά την πάροδο κάποιου διαστήματος μια μεγάλη φλέβα μπορεί να ξαναεμφανιστεί.

Πρόκεται για μια σχετικά ανώδυνη μέθοδο και καλά ανεκτή από τον ασθενή. Η σκληροθεραπεία πρέπει να γίνεται σε χώρο όπου μπορούν να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες στον ασθενή σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης, δηλαδή σε περιβάλλον κλινικής.

Η κινητοποίηση του ασθενούς είναι άμεση μετά την εφαρμογή της μεθόδου, το ίδιο και η επιστροφή στην καθημερινότητά του. Η σκληροθεραπεία με αφρό έχει γενικά καλύτερα αποτελέσματα από την απλή σκληροθεραπεία γιατί ο αφρός διαχέεται καλύτερα εντός του φλεβικού δικτύου και μένει περισσότερο χρόνο.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η σκληροθεραπεία η απλή ή με αφρό είναι μια μέθοδος που τα τελευταία χρόνια τείνει να αντικατασταθεί από τα σύγχρονα laser, όπως προαναφέραμε, λόγω του κινδύνου αλλεργικών αντιδράσεων και άλλων σοβαρών που έχουν να κάνουν με την ποσότητα του αφρού που εγχύεται εντός του φλεβικού συστήματος και λόγω των υψηλών ποσοστών υποτροπής του προβλήματος, δηλαδή ειδικά στη θεραπεία των κιρσών τα αποτελέσματα είναι φτωχά και το πρόβλημα έχει πολλές πιθανότητες να επανεμφανιστεί.

Μπορώ να κάνω σκληροθεραπεία; Ποιοι πληρούν τις προϋποθέσεις

Δεδομένου ότι κάποιος δεν έχει παρουσιάσει αλλεργία σε κάποιο φάρμακο ή δεν πάσχει από αλλεργικό άσθμα, η σκληροθεραπεία μπορεί να γίνει σε άτομα με ευρυαγγείες μπλε ή φλεβικές διατάσεις και στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει καλά αποτελέσματα. Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε τη μέθοδο σε πολύ λεπτές κόκκινες φλέβες λόγω του κινδύνου μόνιμης βλάβης του δέρματος (νέκρωση, μελάγχρωση). Επίσης, αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε τη μέθοδο στις ευρυαγγείες του προσώπου.

Δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε τη μέθοδο στις εξής περιπτώσεις:

  • Ιστορικό αλλεργίας, αλλεργικό άσθμα
  • Εγκυμοσύνη
  • Αντισυλληπτικά
  • Θρομβοφιλία
  • Μεγάλοι υποδόριοι κιρσοί ειδικά εάν αυτοί βρίσκονται στο μηρό

Γενικά μετά από μια λεπτομερή κλινική εξέταση και λεπτομερή λήψη ιστορικού ο αγγειοχειρουργός είναι αυτός που θα αποφασίσει το είδος της σκληροθεραπείας που θα εφαρμόσει ή θα προτείνει κάποια άλλη μέθοδο στον ασθενή.

 

Τι να προσέξω μετά την διαδικασία

Επειδή η μέθοδος αυτή απαιτεί ισχυρή συμπίεση των φλεβών που υπόκεινται σε σκληροθεραπεία, οι κατευθυντήριες οδηγίες είναι να χρησιμοποιούμε ελαστική κάλτσα διαβαθμισμένης συμπίεσης κλάση II τουλάχιστον για τρεις εβδομάδες μετά τη σκληροθεραπεία. Είναι πολύ σημαντικό η οδηγία αυτή να τηρείται για καλύτερα και μακροχρόνια αποτελέσματα.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι μετά τη θεραπεία κιρσών με αφρό να εφαρμόζονται στην περιοχή που έχει εφαρμοστεί ειδικές ενυδατικές κρέμες. Η μέθοδος γίνεται σε πολλές συνεδρίες, ανάλογα με το πρόβλημα, λόγω της περιορισμένης ποσότητας φαρμάκου που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε φορά.