Σκληροθεραπεία Τι είναι και τι πρέπει να ξέρω

Σκληροθεραπεία Τι είναι και τι πρέπει να ξέρω

Η σκληροθεραπεία είναι μία από τις συνηθέστερες μεθόδους αντιμετώπισης των κιρσών και ευρυαγγειών στα πόδια. Είναι ελάχιστα επεμβατική και αφορά την έκχυση χημικών ουσιών με σκληρυντική δράση, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά ή μεμονωμένα, ανάλογα την κατάσταση και τις ανάγκες του ασθενούς.

Με απλή έγχυση υγρού στην πάσχουσα φλέβα, λέμε ότι έχουμε απλή σκληροθεραπεία, ενώ αν η έκγχυση γίνεται με υλικό σε μορφή αφρού, τότε λέμε ότι έχουμε σκληροθεραπεία με αφρό.

Η μέθοδος της σκληροθεραπείας χρησιμοποιείται από τα παλαιότερα χρόνια, ωστόσο οι επιλογές στις χημικές ουσίες έχουν αλλάξει και βελτιωθεί από τότε, με τους σύγχρονους γιατρούς να χρησιμοποιούν πολυδοκανόλη και διάλυμα γλυκερίνης για την σκληροθεραπεία.

Πόσο ταλαίπωρη ή επώδυνη είναι η διαδικασία;

Η σκληροθεραπεία είναι γενικά ανώδυνη θεραπευτική μέθοδος και γίνεται καλά ανεκτή από τους ασθενείς, ωστόσο sklirotherapeia-photo1είναι σημαντικό να γίνεται σε περιβάλλον κλινικής ή νοσοκομείου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα και έγκαιρα μία τυχόν αλλεργική αντίδραση του ασθενούς στην χορήγηση των ενδοφλέβιων φαρμάκων. Μετά το πέρας της διαδικασίας ο ασθενής μπορεί άμεσα να μετακινηθεί και να επιστρέψει στην καθημερινότητα του χωρίς πρόβλημα.

Αναφορικά με το ποια μέθοδος σκληροθεραπείας είναι η καλύτερη, συνήθως και με δεδομένο ότι ο ασθενής είναι σε θέση να δεχθεί αυτή τη θεραπεία, προτείνεται η σκληροθεραπεία με αφρό έναντι της απλής, καθώς ο αφρός διαχέεται καλύτερα εντός του φλεβικού δικτύου και παραμένει εκεί περισσότερο χρόνο.

Είναι για όλους αυτή η θεραπεία;

Η σκληροθεραπεία δεν είναι για όλους. Συγκεκριμένα δεν προτείνεται για άτομα που έχουν παρουσιάσει στο παρελθόν αλλεργία σε κάποια φαρμακευτική αγωγή, ή πάσχουν από αλλεργικό άσθμα.

Επιπλέον δεν μπορεί να εισαχθεί η βελόνα της σκληροθεραπείας σε πολύ λεπτές κόκκινες φλέβες, γιατί μπορεί να προκαλέσει νέκρωση, ενώ δεν ενδείκνυται για τις ευρυαγγείες προσώπου.

Συγκεκριμένα η σκληροθεραπεία δεν προτείνεται για ασθενείς που εμπίπτουν στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Ιστορικό αλλεργίας, αλλεργικό άσθμα
  • Εγκυμοσύνη
  • Λήψη αντισυλληπτικών
  • Τάση για θρόμβωση – Θρομβοφιλία
  • Μεγάλοι υποδόριοι κιρσοί στο μηρό

Ο εξειδικευμένος αγγειοχειρουργός που θα αναλάβει την διαδικασία, θα εξετάσει πρώτα προσεκτικά το ιστορικό σας και την γενικότερη κατάσταση της υγείας σας προκειμένου να σας ενημερώσει αν μπορείτε να προχωρήσετε σε αυτή την θεραπευτική μέθοδο, ή θα πρέπει να σας προτείνει κάποια άλλη.

Πρέπει να προσέξω κάτι μετά τη θεραπεία;

Μετά το πέρας της σκληροθεραπείας, ο ασθενής θα πρέπει να εφαρμόσει ορισμένες πρακτικές προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές ή επιπλέον προβλήματα κατά τη διάρκεια της αναρρωτικής διαδικασίας και φυσικά να μην επιδεινωθεί η κατάσταση εκ νέου.

Καταρχάς μετά το πέρας της σκληροθεραπείας, και για αν εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα της, απαιτείται συμπίεση των πασχόντων φλεβών με ειδικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης για τουλάχιστον 3 εβδομάδες.

Επιπλέον προτείνεται η εφαρμογή ενυδατικής κρέμας τοπικά στα σημεία όπου έγινε η σκληροθεραπεία, ώστε να ανακουφιστεί το δέρμα.

Η διαδικασία της σκληροθεραπείας γίνεται συνήθως σε πολλές συνεδρίες, οπότε η τήρηση των προαναφερθέντων προφυλάξεων και φροντίδας κατά τη διάρκεια των συνεδριών και μετά το πέρας τους μπορεί να αυξήσει τα αποτελέσματα της θεραπείας αλλά και την διάρκεια τους.


Γιώργος Ρόκας, Αγγειοχειρουργός, απόφοιτος Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδι-
στριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και διδα-
κτορικού, Διευθυντής Αγγειοχειρουργός στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών,
διατηρεί ιατρεία σε Αθήνα, Λαμία και Ρόδο, angio-laser-center.gr