antimetopisi-flevitidas

Η φλεβίτιδα, μία πάθηση γνωστή και ως κιρσοί των κάτω άκρων είναι μία εξαιρετικά συνηθισμένη κατάσταση, που εμφανίζεται σε γυναίκες μεγάλης ηλικίας, αλλά και σχετικά νεότερες με οικογενειακή προδιάθεση, δυσκολεύοντας την καθημερινότητα τους.

Τι ακριβώς είναι όμως οι κιρσοί και πώς προκύπτουν;

Ουσιαστικά η φλεβίτιδα χαρακτηρίζεται από πρησμένες επιφανειακές φλέβες στα πόδια, που προκύπτουν από χρόνια παραμελημένη φλεβική ανεπάρκεια στην περιοχή.

Η φλεβική ανεπάρκεια σημαίνει βλάβη στο τοίχωμα ή στις βαλβίδες των φλεβών, που έχει ως αποτέλεσμα, το αίμα αντί να κατευθύνεται φυσιολογικά προς την καρδιά, παλινδρομεί και τελικά λιμνάζει στα κάτω άκρα, επιφέροντας διάταση των φλεβών και δημιουργώντας τους κιρσούς.

Την εικόνα με τις πρησμένες φλέβες στα πόδια την έχουμε όλοι στο μυαλό μας και την έχουμε δει σίγουρα σε συγγενείς μας μεγαλύτερης ηλικίας. Το πρόβλημα όμως είναι πολύ πιο βαθύ και πιο σοβαρό από το αισθητικό κομμάτι, καθώς οι κιρσοί καθυστερούν τη ροή του αίματος, αυξάνοντας τις πιθανότητες δημιουργίας θρόμβων στο εσωτερικό τους.

Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν την πάθηση

Η φλεβίτιδα μπορεί να έχει πολλά αίτια, τα οποία είτε μόνα τους, είτε συνδυαστικά να επιφέρουν την κατάσταση σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό. Στις κυριότερες αιτίες που προκαλούν κιρσούς κάτω άκρων συγκαταλέγονται:

 • Κληρονομικότητα
 • Ορθοστασία
 • Καθιστική ζωή
 • Παχυσαρκία
 • Ορμονικές διαταραχές
 • Εγκυμοσύνη
 • Παλαιότερες θρομβώσεις που προκάλεσαν βλάβη του φλεβικού δικτύου

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω την πάθηση;

Για την θεραπεία της φλεβίτιδας υπάρχουν πολλές θεραπευτικές οδοί, ανάλογα τις ανάγκες, την ηλικία και την γενικότερη κατάσταση της υγείας του ασθενούς.

Οι θεραπευτικές επιλογές που διατίθενται περιλαμβάνουν.

Συντηρητική αγωγή

 • Ειδική φαρμακευτική αγωγή με φλεβοτονικά φάρμακα
 • Χρήση ειδικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης
 • Φυσική άσκηση
 • Απώλεια περιττών κιλών

Συνδυαστικά με την συντηρητική αγωγή μπορεί να πραγματοποιηθεί και χειρουργική αντιμετώπιση, γνωστή και ως σαφηνεκτομή.

Η σαφηνεκτομή, γίνεται με γενική νάρκωση και εστιάζει στην εκρίζωση της μείζονος σαφηνούς φλέβας μέσα από χειρουργικές τομές στο δέρμα καθώς επίσης και των κλάδων της.

Σκληροθεραπεία

Η σκληροθεραπεία γίνεται με ένεση αποστειρωμένου διαλύματος μιας σκληρυντικής ουσίας τη φλέβα με μία πολύ λεπτή βελόνα. Το διάλυμα αυτό προκαλεί αλλοιώσεις στα τοιχώματα της φλέβας, αναγκάζοντας τα να κολλήσουν μεταξύ τους, κλείνοντας την πάσχουσα φλέβα, η οποία στη συνέχεια απορροφάται από τον οργανισμό. Για την σκληροθεραπεία δεν απαιτείται αναισθησία.

Αντιμετώπιση με ειδικά laser

Τα φλεβικά laser αποτελούν την επανάσταση στην αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας των κάτω άκρων, αντιμετωπίζοντας ριζικά το πρόβλημα στο συντριπτικό ποσοστό του 97% των περιπτώσεων.

Πρόκειται για μία διαδικασία που διαρκεί μόλις 45 λεπτά και με τη χρήση ειδικής οπτικής ίνας, το laser καθοδηγείται ώστε να χτυπήσει την φλέβα που πάσχει, συρρικνώνοντας τα διογκωμένα τοιχώματα της και επιτρέποντας στο αίμα να έχει εκ νέου φυσιολογική ροή.

Η διαδικασία είναι απολύτως ανώδυνη και δεν αφήνει σημάδια, ενώ μπορεί να γίνει με μέθη ή και με γενική νάρκωση στο νοσοκομείο, χωρίς όμως να απαιτεί παραμονή του ασθενούς εκεί, ενώ από την επόμενη κιόλας μέρα μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες.


Γιώργος Ρόκας, Αγγειοχειρουργός, απόφοιτος Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδι-
στριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και διδα-
κτορικού, Διευθυντής Αγγειοχειρουργός στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών,
διατηρεί ιατρεία σε Αθήνα, Λαμία και Ρόδο, angio-laser-center.gr