Ευρυαγγείες Ποδιών & Προσώπου: Τι Είναι

Οι ευρυαγγείες είναι διατεταμένα φλεβίδια του δέρματος τα οποία φυσιολογικά έχουν μικρό μέγεθος και δεν φαίνονται.

Αποτελούν σύμφωνα με την τελευταία διεθνή ταξινόμηση αρχικό στάδιο φλεβικής ανεπάρκειας. Συνήθως οι ευρυαγγείες έχουν κάποια φλέβα που τις τροφοδοτεί η οποία έχει φλεβική ανεπάρκεια και διατείνονται λόγω αυξημένης πίεσης στο εσωτερικό τους.

Είναι πολύ σημαντικό  για την αντιμετώπισή τους να γνωρίζουμε αν οι ευρυαγγείες συνοδεύονται από φλεβική ανεπάρκεια. Αυτό σημαίνει ότι αν έχουμε και φλεβική ανεπάρκεια θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε το θέμα της φλεβικής ανεπάρκειας για να μπορέσουμε να θεραπεύσουμε και τις ευρυαγγείες ριζικά και να μην ξαναεμφανιστούν. Σε καμία περίπτωση οι ευρυαγγείες δεν υποχωρούν αν δεν θεραπευτεί η φλεβική ανεπάρκεια πρώτα.

Μπορούν να εμφανιστούν ευρυαγγείες στα πόδια, στο πρόσωπο ή και στο υπόλοιπο σώμα. Είναι ένα καθαρά αισθητικό πρόβλημα αν υπάρχουν μόνες τους χωρίς φλεβική ανεπάρκεια.

Ευρυαγγείες & θεραπεία

Σκληροθεραπεία και σκληροθεραπεία με αφρό

Πρόκειται για έγχυση χημικών ουσιών, οι οποίες προκαλούν βλάβη στον ενδοθήλιο των ευρυαγγειών, στον αυλό αυτών των αγγείων. Γίνεται για ευρυαγγείες ή και φλεβικές διατάσεις. Απαιτείται μετά τη σκληροθεραπεία εξωτερική συμπίεση των ευρυαγγειών με κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης κλάση 2 για 3 εβδομάδες συνήθως.

Για να λυθεί το πρόβλημα των ευρυαγγειών με την σκληροθεραπεία μπορεί να απαιτηθούν περισσότερες από μία συνεδρίες. Δεν μπορούν να γίνουν στο σώμα και στο πρόσωπο.

Θερμοπηξία

Η θερμοπηξία είναι μία μέθοδος θεραπείας των ευρυαγγειών συνήθως των κόκκινων ευρυαγγειών, η οποία αφορά κυρίως τις ευρυαγγείες του προσώπου. Μέσω μιας πολύ λεπτής βελόνης μεταφέρονται ραδιοκύματα υψηλής συχνότητάς στο τοίχωμα των φλεβιδίων και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη συρρίκνωση αυτών.

Ειδικά αγγειακά laser

Αποτελεί η μέθοδος αυτή τη  τελευταία εξέλιξη της τεχνολογίας των laser για τη θεραπεία των ευρυαγγειών. Γίνεται με εξωτερική μεταφορά ενέργειας στο τοίχωμα του φλεβιδίου που πάσχει με αποτέλεσμα τη σταδιακή συρρίκνωσή του. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διαφόρου μεγέθους ευρυαγγείες από το επίπεδο των ευρυαγγειών και των κόκκινων κηλίδων έως μεγάλες φλεβικές διατάσεις (μπλε φλέβες).

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα κάτω άκρα, στο πρόσωπο ή στο υπόλοιπο σώμα. Τα αγγειακά laser δεν αλληλοεπιδρούν με την ηλιακή ακτινοβολία και μπορούν να γίνουν και θερινούς μήνες.

Επομένως, χωρίς έγχυση χημικών ουσιών, χωρίς εξωτερική συμπίεση με κάλτσες και όλους τους μήνες του χρόνου μπορούμε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα σε 2-3 συνεδρίες.

Τα laser αυτά είναι ανώδυνα και μετά την εφαρμογή τους απαιτείται μόνο ενυδάτωση του δέρματος.