Ευρυαγγείες στα πόδια & στο προσώπο: Τι Είναι

Οι ευρυαγγείες είναι διατεταμένα φλεβίδια του δέρματος τα οποία φυσιολογικά έχουν μικρό μέγεθος και δεν φαίνονται.

Ευρυαγγείες

Αποτελούν σύμφωνα με την τελευταία διεθνή ταξινόμηση αρχικό στάδιο φλεβικής ανεπάρκειας. Συνήθως οι ευρυαγγείες έχουν κάποια φλέβα που τις τροφοδοτεί η οποία έχει φλεβική ανεπάρκεια και διατείνονται λόγω αυξημένης πίεσης στο εσωτερικό τους.

Είναι πολύ σημαντικό για την αντιμετώπισή τους να γνωρίζουμε αν οι ευρυαγγείες συνοδεύονται από φλεβική ανεπάρκεια. Αυτό σημαίνει ότι αν έχουμε και φλεβική ανεπάρκεια θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε το θέμα της φλεβικής ανεπάρκειας για να μπορέσουμε να θεραπεύσουμε και τις ευρυαγγείες ριζικά και να μην ξαναεμφανιστούν. Σε καμία περίπτωση οι ευρυαγγείες δεν υποχωρούν αν δεν θεραπευτεί η φλεβική ανεπάρκεια πρώτα.

Μπορούν να εμφανιστούν ευρυαγγείες στα πόδια, στο πρόσωπο ή και στο υπόλοιπο σώμα. Είναι ένα καθαρά αισθητικό πρόβλημα αν υπάρχουν μόνες τους χωρίς φλεβική ανεπάρκεια.

Ευρυαγγείες: Θεραπεία – Αντιμετώπιση

Σκληροθεραπεία ευρυαγγειών & σκληροθεραπεία με αφρό

Η σκληροθεραπεία είναι μια μέθοδος αντιμετώπισης των κιρσών και των ευρυαγγειών των κάτω άκρων. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική πράξη που με την έγχυση χημικών ουσιών προκαλούμε εξάλειψη των ευρυαγγειών και των κιρσών των κάτω άκρων. Με μια διαδικασία η οποία περιλαμβάνει την ανάμειξη της χημικής ουσίας που εγχύουμε με αέρα η σκληρυντική χημική ουσία μετατρέπεται σε αφρό, ο οποίος στη συνέχεια εγχύεται στη φλέβα που πρόκειται να εξαλειφθεί. Αν γίνει έγχυση της χημικής ουσίας αυτούσιας τότε μιλάμε για την απλή σκληροθεραπεία. Αν γίνει έγχυση αφρού, τότε μιλάμε για τη σκληροθεραπεία ευρυαγγειών με αφρό. Είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται από παλίά για την εξάλειψη των ευρυαγγειών και των κιρσών, η οποία τείνει να αντικατασταθεί από τα σύγχρονα και εξελιγμένα laser.

Κατανοώντας την μέθοδο

Κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορες χημικές ουσίες οι οποίες είχαν φτωχά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του προβλήματος και τελευταία το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται κυρίως με την πολυδοκανόλη και διάλυμα γλυκερίνης που έχει αποδειχθεί ότι έχουν καλύτερα αποτελέσματα από τις προγενέστερες ουσίες.

Με μία πολύ λεπτή βελόνα, μεγέθους μιας τρίχας, εγχύεται η παραπάνω χημική ουσία στο εσωτερικό της φλέβας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια έντονη αντίδραση του ενδοθηλίου (εσωτερικό) της φλέβας, το οποίο στη συνέχεια με εξωτερική συμπίεση αδειάζει από το αίμα που περιέχει και εξαλείφεται. Ακολουθεί μια διαδικασία μερικών ημερών μέχρι το φλεβίδιο αυτό να απορροφηθεί από τον οργανισμό. Οι μικρότερης διαμέτρου φλέβες ανταποκρίνονται καλύτερα στη σκληροθεραπεία από ό,τι οι μεγάλοι κιρσοί. Αυτό, δηλαδή, σημαίνει ότι μετά την πάροδο κάποιου διαστήματος μια μεγάλη φλέβα μπορεί να ξαναεμφανιστεί.

Πρόκεται για μια σχετικά ανώδυνη μέθοδο και καλά ανεκτή από τον ασθενή. Η σκληροθεραπεία ευρυαγγειών πρέπει να γίνεται σε χώρο όπου μπορούν να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες στον ασθενή σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης, δηλαδή σε περιβάλλον κλινικής.

Ευρυαγγείες_φωτογραφία

Η κινητοποίηση του ασθενούς είναι άμεση μετά την εφαρμογή της μεθόδου, το ίδιο και η επιστροφή στην καθημερινότητά του. Η σκληροθεραπεία ευρυαγγειών με αφρό έχει γενικά καλύτερα αποτελέσματα από την απλή σκληροθεραπεία γιατί ο αφρός διαχέεται καλύτερα εντός του φλεβικού δικτύου και μένει περισσότερο χρόνο.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η σκληροθεραπεία η απλή ή με αφρό είναι μια μέθοδος που τα τελευταία χρόνια τείνει να αντικατασταθεί από τα σύγχρονα laser, όπως προαναφέραμε, λόγω του κινδύνου αλλεργικών αντιδράσεων και άλλων σοβαρών που έχουν να κάνουν με την ποσότητα του αφρού που εγχύεται εντός του φλεβικού συστήματος και λόγω των υψηλών ποσοστών υποτροπής του προβλήματος, δηλαδή ειδικά στη θεραπεία των κιρσών τα αποτελέσματα είναι φτωχά και το πρόβλημα έχει πολλές πιθανότητες να επανεμφανιστεί.

Μπορώ να κάνω σκληροθεραπεία; Ποιοι πληρούν τις προϋποθέσεις;

Δεδομένου ότι κάποιος δεν έχει παρουσιάσει αλλεργία σε κάποιο φάρμακο ή δεν πάσχει από αλλεργικό άσθμα, η σκληροθεραπεία μπορεί να γίνει σε άτομα με ευρυαγγείες μπλε ή φλεβικές διατάσεις και στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει καλά αποτελέσματα. Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε τη μέθοδο σε πολύ λεπτές κόκκινες φλέβες λόγω του κινδύνου μόνιμης βλάβης του δέρματος (νέκρωση, μελάγχρωση). Επίσης, αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε τη μέθοδο στις ευρυαγγείες του προσώπου.

Δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε τη μέθοδο στις εξής περιπτώσεις:

 • Ιστορικό αλλεργίας, αλλεργικό άσθμα
 • Εγκυμοσύνη
 • Αντισυλληπτικά
 • Θρομβοφιλία
 • Μεγάλοι υποδόριοι κιρσοί ειδικά εάν αυτοί βρίσκονται στο μηρό

Γενικά μετά από μια λεπτομερή κλινική εξέταση και λεπτομερή λήψη ιστορικού ο αγγειοχειρουργός είναι αυτός που θα αποφασίσει το είδος της σκληροθεραπείας που θα εφαρμόσει ή θα προτείνει κάποια άλλη μέθοδο στον ασθενή.

Τι να προσέξω μετά την διαδικασία

Επειδή η μέθοδος αυτή απαιτεί ισχυρή συμπίεση των φλεβών που υπόκεινται σε σκληροθεραπεία, οι κατευθυντήριες οδηγίες είναι να χρησιμοποιούμε ελαστική κάλτσα διαβαθμισμένης συμπίεσης κλάση II τουλάχιστον για τρεις εβδομάδες μετά τη σκληροθεραπεία ευρυαγγειών. Είναι πολύ σημαντικό η οδηγία αυτή να τηρείται για καλύτερα και μακροχρόνια αποτελέσματα.

Ευρυαγγείες_φωτογραφία

Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι μετά τη θεραπεία κιρσών με αφρό να εφαρμόζονται στην περιοχή που έχει εφαρμοστεί ειδικές ενυδατικές κρέμες. Η μέθοδος γίνεται σε πολλές συνεδρίες, ανάλογα με το πρόβλημα, λόγω της περιορισμένης ποσότητας φαρμάκου που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε φορά.

Laser θεραπεία ευρυαγγειών προσώπου & ποδιών

Το laser αποτελεί μια από τις επαναστατικές λύσεις θεραπείας για τις ευρυαγγείες στα πόδια.

Πριν την έναρξη της θεραπείας, ο ασθενής συνήθως υποβάλλεται σε triplex φλεβών για να εκτιμηθεί το ποσοστό επιτυχίας του laser, να ελεγχθεί η μείζονα και η ελάσσονα σαφηνής φλέβα και να διευκρινιστεί αν υπάρχει ανεπάρκεια.

Η σωστή και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ευρυαγγειών περιλαμβάνει πρωτίστως τη θεραπεία των δικτυωτών μπλε φλεβών προκειμένου να διακοπεί η τροφοδοσία των ευρυαγγειών με αίμα.

Η διαδικασία

Το laser επιτρέπει τη θεραπεία μεσαίου και μικρού μεγέθους φλεβών με πολύ χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας ο ασθενής δεν αισθάνεται πόνο. Με ειδική οπτική ίνα η οποία δρα εξωτερικά στοχεύουμε την επιλεγμένη φλέβα και με ειδικές ρυθμίσεις (διάρκεια, συχνότητα, ενέργεια) η ακτίνα του laser φτάνει και σε διαφορετικό βάθος όπου βρίσκεται η στοχευμένη φλέβα.

Η αλληλεπίδραση ακτίνας laser σε καθορισμένο μήκος κύματος και προκαθορισμένη ενέργεια με το τοίχωμα της φλέβας (ευρυαγγείες) έχει σαν αποτέλεσμα αυτή να συρρικνώνεται και να απορροφάται από τον οργανισμό. Γίνεται εξωτερικά χωρίς τρυπήματα με βελόνες.

Πλεονεκτήματα θεραπείας ευρυαγγειών με laser

 • Πρόκειται για μία αναίμακτη και ανώδυνη μέθοδο αντιμετώπισης των ευρυαγγειών
 • Δεν εγχύονται χημικές ουσίες όπως στην σκληροθεραπεία ή την σκληροθεραπεία με αφρό και επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος αλλεργικών αντιδράσεων
 • Πραγματοποιείται με απόλυτη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα
 • Δεν περιλαμβάνει τομές
 • Δεν προκαλεί εκχυμώσεις, ουλές ή δυσμορφία
 • Ελαχιστοποιείται κάθε ενδεχόμενο μόλυνσης γιατί δε χρησιμοποιούνται βελώνες
 • Επιτρέπει την ταυτόχρονη θεραπεία και στα δύο άκρα (αν πρόκειται για πόδια)

Στο κέντρο μας διαθέτουμε το εξελιγμένο και εξειδικευμένο για ευρυαγγείες ND YAG LASER, που αποτελεί το καλύτερο μέσο παγκοσμίως για τη θεραπεία των ευρυαγγειών. Η τιμή της θεραπείας διαμορφώνεται ανάλογα με τον μέγεθος του προβλήματος, ωστόσο το τελικό κόστος διατηρείται σε προσιτά για τον ασθενή επίπεδα.

Θερμοπηξία ευρυαγγειών

Οι ευρυαγγείες είναι οι μπλε ή κόκκινες φλέβες που εμφανίζονται σαν δίκτυο στο δέρμα των ποδιών και του Ευρυαγγείες_φωτογραφίαπροσώπου συνήθως. Εκτός από την κλασική μέθοδο αντιμετώπισης των ευρυαγγειών, όπως είναι η σκληροθεραπεία (απλή ή με αφρό), τα τελευταία χρόνια είναι πολύ διαδεδομένη η μέθοδος της θερμοπηξίας και των laser. Συγκεκριμένα, η μέθοδος της θερμοπηξίας είναι η δεύτερη δεκαετία που χρησιμοποιείται, με πολύ καλά αποτελέσματα ειδικά για τις ευρυαγγείες του προσώπου.

Στις κόκκινες ευρυαγγείες, όπου η σκληροθεραπεία αντεδείκνυται, η θερμοπηξία έχει απόλυτη ένδειξη και άριστα αποτελέσματα.

Η διαδικασία

Με μία πολύ λεπτή βελόνα ραδιοκύματα πολύ υψηλής συχνότητας διοχετεύονται στο τοίχωμα του φλεβιδίου, με αποτέλεσμα να προκαλούν βλάβη του τοιχώματος. Εφαρμόζεται ακριβώς επάνω στο αγγείο, χωρίς να προκαλεί βλάβες στους γύρω ιστούς. Το κάθε αγγείο πλήττεται σε διάφορα σημεία, έτσι ώστε να εξαλείφεται πλήρως.

Υπάρχει περιορισμός στο μέγεθος της φλέβας στην οποία θα εφαρμοστεί η θερμοπηξία, δηλαδή εφαρμόζεται από τις πολύ λεπτές κόκκινες φλέβες έως τις πολύ λεπτές μπλε – μωβ φλέβες. Δεν έχει καλά αποτελέσματα σε μεγαλύτερες ευρυαγγείες και φλεβικές διατάσεις.

Ποια είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της μεθόδου

 • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε τύπο δέρματος
 • Χρησιμοποιείται όλες τις εποχές του έτους, ακόμα και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες
 • Δεν σχετίζεται με αλλεργικές αντιδράσεις
 • Δεν χρησιμοποιούνται χημικές ουσίες για την εφαρμογή της παρά μόνο μια πολύ λεπτή μικροσκοπική βελόνα μέσω της οποίας διοχετεύονται ραδιοκύματα
 • Δεν αφήνει μόνιμα σημάδια και ουλές στο δέρμα
 • Γενικά είναι ανεκτή από το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών λόγω του ότι δεν προκαλεί πόνο και γενικότερη επιβάρυνση του οργανισμού.

Μετά τη θεραπεία

Η μέθοδος αυτή, σε αντίθεση με τη σκληροθεραπεία, δεν απαιτεί εξωτερική συμπίεση (κάλτσες ή επιδέσμους). Μετά τη θεραπεία πρέπει να εφαρμόζονται ειδικές ενυδατικές κρέμες, όπως και στη μέθοδος της σκληροθεραπείας. Ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις δραστηριότητές του και δεν χρειάζεται καμία ειδική προφύλαξη μετά την εφαρμογή αυτής της μεθόδου.

Το αγγείο που έχει πληγεί από τα ραδιοκύματα σταδιακά εξασθενεί και εξαφανίζεται, με αποτέλεσμα σε μερικές ημέρες να μην φαίνεται καθόλου.

Στο ιατρείο μας διαθέτουμε το εξελιγμένο σύστημα θερμοπηξίας TC3000, το οποίο έχει αποδεδειγμένα άριστα αποτελέσματα, ειδικά στις ευρυαγγείες του προσώπου.

Ευρυαγγείες κάτω άκρων – Εικόνες πριν και μετά τη θεραπεία

Σχετικά Video

Σχετικά Άρθρα

Σκληροθεραπεία Τι είναι και τι πρέπει να ξέρω

Η σκληροθεραπεία είναι μία από τις συνηθέστερες μεθόδους αντιμετώπισης των κιρσών και ευρυαγγειών στα πόδια….

evriaggeies-therapeia

Οι ευρυαγγείες είναι μία συχνή και αντιαισθητική πάθηση του φλεβικού συστήματος, κατά την οποία εμφανίζονται…

Laser για Ανώδυνη Θεραπεία Κιρσών & Ευρυαγγείων – Δημοσίευση στο Marie Claire Τόσο οι κιρσοί όσο…