Κιρσοί Κάτω Άκρων – Φλεβίτιδα Ποδιών: Τι είναι

Οι κιρσοί (φλεβίτιδα) είναι oι διατεταμένες επιφανειακές (επιπολής) φλέβες των κάτω άκρων που έχουν γίνει λόγω παραμελημένης φλεβικής ανεπάρκειας του επιπολής φλεβικού δικτύου.

Όταν οι φλέβες των κάτω άκρων πάσχουν, που αυτό σημαίνει βλάβη στο τοίχωμά τους ή στις βαλβίδες τους, το αίμα αντί να κατευθύνεται προς την καρδιά παλινδρομεί και λιμνάζει στα κάτω άκρα. Οι διατεταμένες φλέβες στα κάτω άκρα λόγω φλεβικής ανεπάρκειας ονομάζονται κιρσοί.

Δεν είναι μόνο αισθητικό πρόβλημα, αν και αυτό απασχολεί τους περισσότερους ανθρώπους αλλά και ιατρικό πρόβλημα δεδομένου ότι όσο πιο μεγάλοι και οφιοειδείς είναι οι κιρσοί τόσο πιο πολύ αργή είναι η ροή του αίματος στο εσωτερικό τους με αποτέλεσμα να δημιουργούνται και πιο εύκολα θρόμβοι στο εσωτερικό τους.

Αίτια

 • Κληρονομικότητα
 • Ορθοστασία
 • Καθιστική ζωή
 • Παχυσαρκία
 • Ορμονικές διαταραχές
 • Εγκυμοσύνη
 • Συγγενή αίτια
 • Προηγούμενες θρομβώσεις κυρίως του εν τω βάθει φλεβικού δικτύου που οδηγούν σε βλάβη των βαλβίδων του

Συμπτώματα

• Οίδημα (πρησμένα πόδια)
• Πόνοι στα πόδια
• Βάρος στα κάτω άκρα
• Αίσθημα καύσου
• Κνησμός
• κράμπες
• Αιμωδίες

Θεραπεία κιρσών – φλεβίτιδας ποδιών

Συντηρητική αγωγή

 • Ειδική φαρμακευτική αγωγή – φλεβοτονικά φάρμακα
 • Εξωτερική συμπίεση με κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης
 • Φυσική άσκηση
 • Απώλεια περιττών κιλών

Χειρουργική – ριζική αντιμετώπιση κιρσών

Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι η γνωστή σαφηνεκτομή. Γίνεται με γενική νάρκωση και περιλαμβάνει την εκρίζωση της μείζονος σαφηνούς μέσα από χειρουργικές τομές στο δέρμα καθώς επίσης και των κλάδων της.

Φλεβικά laser – λέιζερ

Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα τα laser αποτελούν τη θεραπεία εκλογής για το πρόβλημα της φλεβικής ανεπάρκειας των κάτω άκρων. Τα ποσοστά ριζικής αντιμετώπισης του προβλήματος φτάνουν το 97% των περιπτώσεων.

Με την καθοδήγηση υπερήχου η οπτική ίνα του laser καθοδηγείται και φτάνει στο σημείο από το οποίο ξεκινάει το laser να επιδρά στη φλέβα που πάσχει. Καθώς η ίνα του λέιζερ αποσύρεται με αργό ρυθμό η ακτίνα του laser κιρσοι-κατω-ακρωνκαταστρέφει το τοίχωμα της πάσχουσας φλέβας και τη συρρικνώνει.  Αυτό γίνεται σε ολόκληρο το μήκος της φλέβας που πάσχει και των κλάδων της (κιρσοί). Αν στο πρόβλημα συμμετέχουν και οι διατιτρώσες φλέβες τότε ενδεχομένως να χρειαστεί συμπληρωματική απολίνωσή τους. Στη συνέχεια η φλέβα στην οποία έχουμε κάνει laser (λέιζερ) απορροφάται από τον οργανισμό χωρίς να αφήνει σημάδια, χειρουργικές τομές ή μετά την εγχείρηση (χειρουργείο – επέμβαση) ουλές. Δεν έχει καθόλου πόνο ούτε κατά τη διάρκεια του laser ούτε μετά την επέμβαση – χειρουργείο.

Μπορεί να γίνει με γενική νάρκωση ή μέθη και δεν απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο. Αυθημερόν λύνεται το πρόβλημα όσο μεγάλο κι αν είναι κι συνήθως ο ασθενής την επόμενη ημέρα επιστρέφει στις δραστηριότητές του.

Η παραπάνω διαδικασία διαρκεί περίπου 45 λεπτά. Είναι μία καινούργια σύγχρονη και ανώδυνη μέθοδος αντιμετώπισης της φλεβικής ανεπάρκειας που εδώ και καιρό έχει καθιερωθεί ως η μέθοδος επιλογής για την επίλυση του προβλήματος της ανεπάρκειας. Απαιτεί εξειδίκευση και εμπειρία από τον αγγειοχειρουργό.

Άλλοι τρόποι αντιμετώπισης μπορεί είναι η σκληροθεραπεία κιρσών με αφρό (θεραπεία κιρσών με αφρό) και οι ραδιοσυχνότητες. Το κόστος και η τιμή της θεραπείας προσαρμόζεται ανάλογα το περιστατικό και σε συνεννόηση με τον γιατρό.

Ενδοαυλική θεραπεία κιρσών με laser

κιρσοι-κατω-ακρων

Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται με επιτυχία η ενδοαυλική θεραπεία κιρσών με laser, που αποτελεί την πιο σύγχρονη και ανώδυνη μέθοδο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κιρσών και των ενοχλητικών τους συμπτωμάτων. Με τη μέθοδο αυτή μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα των κιρσών και της ανεπάρκειας στα κάτω άκρα ριζικά εκτός ελαχίστων περιπτώσεων.

Συγκεκριμένα αποτελεί μία αξιόπιστη εφαρμογή της τεχνολογίας των laser στο πρόβλημα της φλεβικής ανεπάρκειας (κιρσών) με άριστα αποτελέσματα τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά.

Ουσιαστικά με την ενδοαυλική θεραπεία των κιρσών με laser δεν απαιτείται ανοιχτή χειρουργική αφαίρεση της προβληματικής φλέβας, αφού η ελάχιστα επεμβατική αυτή τεχνική, εστιάζει στην ολοκληρωτική εξάχνωση της φλέβας σαν συνέπεια της αλληλεπίδρασης της ακτίνας του laser με το τοίχωμα της φλέβας. Το laser εφαρμόζεται σε όλο το μήκος της προβληματικής φλέβας η οποία το επόμενο διάστημα απορροφάται από τον οργανισμό.

Σημαντικό είναι επίσης να σημειωθεί ότι καθ’ όλη την διάρκεια της διαδικασίας ο εξειδικευμένος γιατρός παρακολουθεί με υπερηχογραφική καθοδήγηση την πορεία του laser και την αποτελεσματικότητα της μεθόδου, σε όλα τα στάδια εφαρμογής της.

Η ενδοαυλική θεραπεία των κιρσών με laser ακολουθεί μία πολύ συγκεκριμένη διαδικασία προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα της. Δείτε στη συνέχεια αναλυτικά πώς γίνεται η συγκεκριμένη θεραπεία και πώς μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε οριστικά τους επώδυνους και ενοχλητικούς κιρσούς χωρίς χειρουργείο και πόνο:

Στάδιο 1: Παρακέντηση

Σε αυτό το στάδιο πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία μία διαδερμική παρακέντηση της φλέβας με την καθοδήγηση υπερήχων για να εισαχθεί ο φλεβικός καθετήρας για την τοποθέτηση του laser.

Στάδιο 2: Εισαγωγή του laser

Στη συνέχεια και αφού έχει τοποθετηθεί ο καθετήρας, γίνεται εισαγωγή της οπτικής ίνας του laser, η οποία προωθείται μέχρι την συμβολή της σαφηνούς με την μηριαία φλέβα

Στάδιο 3: Αναισθησία

Πάλι με την καθοδήγηση υπερήχων εγχύεται πέριξ της μείζονος σαφηνούς φλέβα ένα ειδικό αναισθητικό διάλυμα προκειμένου να γίνει εντελώς ανώδυνα η διαδικασία εξάχνωσης.

Στάδιο 4: Εξάχνωση

Σε αυτό το σημείο και αφού η αναισθησία έχει επιδράσει αποτελεσματικά, ο γιατρός ενεργοποιεί το laser εξαλείφοντας οριστικά την προβληματική φλέβα αποσύροντας σταδιακά την οπτική ίνα του laser.

Στάδιο 5: micro-φλεβεκτομές

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της εξάχνωσης, ο εξειδικευμένος χειρουργός, εάν το κρίνει απαραίτητο, προχωρεί σε μικρές εκτομές των κιρσών που έχουν δημιουργηθεί. Συγκεκριμένα, γίνεται έκχυση αναισθητικού διαλύματος στην περιοχή των κιρσών, οι οποίοι στη συνέχεια αφαιρούνται με micro-τεχνική μέσα από μικροσκοπικές οπές που δεν ξεπερνούν το 1 χιλιοστό σε διάμετρο.

κιρσοι-κατω-ακρων

Είναι πολύ σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την ενδοαυλική θεραπεία κιρσών με Laser είναι η πιο σύγχρονη και εξαιρετικά προσεγμένη ώστε να μην δημιουργεί παρενέργειες ή επιπλοκές στον ασθενή.

Συγκεκριμένα το laser έχει μήκος κύματος 1470nm κι έτσι στοχεύει αυστηρά και μόνο το νερό του τοιχώματος των φλεβών και όχι το αίμα που περιέχουν, εξασφαλίζοντας όχι μόνο επιτυχία της διαδικασίας αλλά και ανώδυνη μετά την εγχείρηση (χειρουργείο) περίοδο. Μάλιστα η ειδική ίνα που χρησιμοποιείται αποτελείται από ειδικά κάτοπτρα που διαχέουν ομοιόμορφα την ακτίνα 360 0 χτυπώντας όλη την περίμετρο του τοιχώματος της φλέβας.

Μεγάλη σημασία στην αποτελεσματικότητα της διαδικασίας παίζει η συνεχής υπερηχογραφική καθοδήγηση, η οποία καθώς εξασφαλίζει εικόνα υψηλής ευκρίνειας είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα αλλά και την απόλυτη ασφάλεια του ασθενούς σε όλα τα στάδια της επέμβασης.

Οι κιρσοί μετά από αυτή τη διαδικασία δεν ξαναεμφανίζονται γιατί απορροφώνται από τον οργανισμό. Το κόστος – τιμή και οι τιμές της θεραπείας προσαρμόζεται ανάλογα το περιστατικό και σε συνεννόηση με τον γιατρό.

Κιρσοί – Φλεβίτιδα εικόνες πριν και μετά την θεραπεία

Σχετικά VideoΣχετικά Άρθρα

antimetopisi-flevitidas

Η φλεβίτιδα, μία πάθηση γνωστή και ως κιρσοί των κάτω άκρων είναι μία εξαιρετικά συνηθισμένη…

teleia-podia

Η φλεβίτιδα είναι μία πάθηση όχι μόνο κουραστική αλλά και αρκετά αντιαισθητική που χαλάει την…

simptomata-flevitidas

Ακούμε συχνά τον όρο φλεβίτιδα ή κιρσοί των κάτω άκρων, ειδικά σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας,…

kirsoi-kato-akron-antimetopisi

Οι κιρσοί κάτω άκρων, ή φλεβίτιδα, είναι μία πάθηση που εμφανίζεται συχνά σε άτομα μεγάλης…

Laser για Ανώδυνη Θεραπεία Κιρσών & Ευρυαγγείων – Δημοσίευση στο Marie Claire Τόσο οι κιρσοί όσο…