Κιρσοί Κάτω Άκρων: Πόσο πρέπει να ανησυχώ – Πώς θα τους αντιμετωπίσω

kirsoi-kato-akron-antimetopisi

Οι κιρσοί κάτω άκρων, ή φλεβίτιδα, είναι μία πάθηση που εμφανίζεται συχνά σε άτομα μεγάλης ηλικίας αλλά και σε νεότερους που κάνουν μία δύσκολη πολύ ορθοστατική ή πολύ καθιστική ζωή και έχουν οικογενειακή προδιάθεση εμφάνισης της πάθησης ή και ορμονικές διαταραχές.

Τι συντελεί την πάθηση;

Όταν αναφερόμαστε στην φλεβίτιδα, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι πρησμένα πόδια με διογκωμένες φλέβες. Πράγματι οι κιρσοί κάτω άκρων είναι ουσιαστικά υπερβολικά διατεταμένες φλέβες, πάθηση η οποία μπορεί να έχει προκληθεί από χρόνια φλεβκή ανεπάρκεια, δηλαδή βλάβη στα τοιχώματα ή τις βαλβίδες των φλεβών, που διαταράσσει την φυσιολογική ροή του αίματος.

Ουσιαστικά, όταν υπάρχουν κιρσοί των κάτω άκρων, σημαίνει ότι το αίμα, λόγω της προαναφερθείσας βλάβης, αντί να κινηθεί κανονικά προς την καρδιά, λιμνάζει, διογκώνοντας τις φλέβες που το φιλοξενούν, ενώ αν αφεθεί καιρό χωρίς θεραπεία μπορεί να επιφέρει ακόμα και θρομβώσεις.

Πόσο πρέπει να ανησυχώ;

Οι κιρσοί κάτω άκρων είναι μία πάθηση που δεν πρέπει να μένει χωρίς θεραπεία, καθώς μπορεί να επιφέρει σοβαρές και δυνητικά επικίνδυνες ή και θανατηφόρες βλάβες στο φλεβικό σύστημα.

Η μεγαλύτερη ανησυχία των γιατρών ωστόσο είναι η θρόμβωση, μία πάθηση που προκύπτει από παραμελημένους κιρσούς και επιφέρει τη δημιουργία θρόμβων στις φλέβες των κάτω άκρων. Οι θρόμβοι αυτοί ανά πάσα στιγμή μπορεί να αποκολληθούν φράσσοντας άλλες κεντρικές αρτηρίες, όπως η πνευμονική και επιφέροντας πνευμονική εμβολή.

Το πόσο προχωρημένη είναι η κατάσταση και πόσο πρέπει να ανησυχείτε, θα σας το πει ο γιατρός σας, ώστε να σας καθοδηγήσει στην κατάλληλη θεραπεία.

Θεραπευτικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση της πάθησης

Οι κιρσοί κάτω άκρων μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, χάρη στην σύγχρονη ιατρική. Ένας αγγειολόγος με υψηλή εξειδίκευση μπορεί να διαγνώσει το επίπεδο του προβλήματος και να σας προτείνει την θεραπεία ή τον συνδυασμό θεραπειών που αρμόζουν στην περίπτωση σας.

Οι θεραπευτικές επιλογές για τους κιρσούς κάτω άκρων μπορεί να είναι:

Συντηρητική αγωγή

  • Φλεβοτονικά και αντιπηκτικά φάρμακα
  • Κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης
  • Τακτική άσκηση
  • Διατροφή για αδυνάτισμα

Χειρουργική αντιμετώπιση

Η σαφηνεκτομή, είναι η προτεινόμενη χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση των κιρσών. Αφορά την εκρίζωση της μείζονος σαφηνούς φλέβας και των κλάδων της.

Αντιμετώπιση με Σκληροθεραπεία

Η σκληροθεραπεία δεν χρειάζεται αναισθησία και αφορά την ενέσιμη διοχέτευση σκληρυντικού υγρού σε πάσχουσες φλέβες, με στόχο αυτές να αποσφραγιστούν και εν τέλει να απορροφηθούν εντελώς από τον οργανισμό.

Αντιμετώπιση με laser

Η κορυφαία πρόταση για την αναίμακτη και ασφαλή αντιμετώπιση των κιρσών κάτω άκρων είναι τα φλεβικά laser που έχουν επιτυχία στο 97% των περιπτώσεων.

Η συνεδρία διαρκεί μόλις 45 λεπτά και το laser χτυπάει την φλέβα με στόχο να την συρρικνώσει και να την κλείσει, ώστε να απορροφηθεί από τον οργανισμό φυσικά. Η αντιμετώπιση κιρσών κάτω άκρων με laser είναι εντελώς ανώδυνη, δεν αφήνει ουλές και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια μέρα.

Γεώργιος I. Ρόκας

Ο κ. Ρόκας Γιώργος είναι απόφοιτος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (master) και διδακτορικού (Dr). Έκανε εξειδίκευση στην αγγειοχειρουργική στο ΓΝΑ Λαϊκό και Σισμανόγλειο και διετέλεσε επιμελητής στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Σήμερα είναι Διευθυντής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής στο Νοσοκομείο METROPOLITAN ενώ παλαιότερα διατέλεσε διευθυντής στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Αγγειοχειρουργικού τμήματος και στην Ευρωκλινική Αθηνών.

Εξειδικεύτηκε στο Λονδίνο στα φλεβικά laser και είναι ένας από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με τα φλεβικά laser στην Ελλάδα, με μεγάλη εμπειρία και σε περιστατικά της κλασσικής αγγειοχειρουργικής, σας περιμένει για να ασχοληθεί με το πρόβλημά σας και να βρει για εσάς την καλύτερη λύση και αντιμετώπιση με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα.

Ιατρείο Αθήνα

Ιατρείο Ρόδος

Ιατρείο Λαμία

Ιατρείο Λάρισα

Τελευταία Άρθρα