Φλεβίτιδα: Συμπτώματα & Αίτια

simptomata-flevitidas

Ακούμε συχνά τον όρο φλεβίτιδα ή κιρσοί των κάτω άκρων, ειδικά σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, ή άτομα που η καθημερινότητα τους περιλαμβάνει αρκετή ορθοστασία.

Πρόκειται ουσιαστικά για τις πρησμένες φλέβες στα πόδια, οι οποίες πέρα από το αντιαισθητικό της υπόθεσης, συχνά κουράζουν και καταπονούν τον ασθενή, δυσκολεύοντας την καθημερινότητα του.

Πώς εμφανίζονται όμως οι κιρσοί στα πόδια;

Οι πρησμένες φλέβες που συντελούν τους κιρσούς και προκαλούν την πάθηση γνωστή ως φλεβίτιδα, προκύπτουν από χρόνια παραμελημένη φλεβική ανεπάρκεια στην περιοχή.

Δηλαδή από χρόνια βλάβη στο τοίχωμα ή στις βαλβίδες των φλεβών, που αντί να στέλνουν το αίμα στην καρδιά όπως θα ήταν το φυσιολογικό για την κατασκευή τους, είτε το στέλνουν προς τα πίσω, είτε το αφήνουν εκεί να λιμνάζει, κάνοντας τις φλέβες να πρηστούν και αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης ενοχλητικών και δυνητικά επικίνδυνων θρόμβων στο εσωτερικό τους.

Για να κατανοήσουμε ωστόσο την φλεβίτιδα και πριν κληθούμε να την αντιμετωπίσουμε, είναι καλό σε πρώτο επίπεδο να γνωρίζουμε τι είναι αυτό που την προκαλεί, ώστε να είμαστε προσεκτικοί αλλά και προετοιμασμένοι

Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν την πάθηση

Οι κιρσοί των κάτω άκρων μπορεί να εμφανίζονται από πολλά αίτια, που έχουν να κάνουν με το οικογενειακό μας ιστορικό αλλά και την γενικότερη καθημερινότητα και τρόπο ζωής μας.

Ας δούμε ποιες είναι οι συχνότερες και πώς μας επηρεάζουν

Κληρονομικότητα: Η φλεβίτιδα θεωρείται δυστυχώς, σε ένα βαθμό, πάθηση κληρονομική. Έτσι, αν κάποιος άμεσος συγγενής, όπως η μητέρα ή η γιαγιά σας εμφάνισε φλεβίτιδα κάποια στιγμή στην ζωή της, τότε οι πιθανότητες να την εμφανίσετε και εσείς είναι εξαιρετικά αυξημένες.

Ορθοστασία: Άτομα τα οποία η καθημερινότητα τους περιλαμβάνει υπερβολική ορθοστασία, όπως οι πωλήτριες καταστημάτων ή οι σερβιτόροι και οι bartenders, έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν κιρσούς κάτω άκρων σε πιο νεαρή ηλικία, ακόμα κι αν δεν έχουν κληρονομική προδιάθεση, καθώς τα πόδια τους καταπονούνται υπερβολικά και βρίσκονται σε σταθερή κάθετη θέση, δυσκολεύοντας την ροή του αίματος προς τα πάνω.

Καθιστική ζωή: Αντίστοιχα με την ορθοστασία και η υπερβολική καθιστική ζωή (μετακίνηση μόνο με αυτοκίνητο, καθιστική εργασία καθημερινά κλπ) μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το φλεβικό δίκτυο προκαλώντας φλεβίτιδα, καθώς τα πόδια σας δεν κινούνται αρκετά ώστε να κινείται και το αίμα μέσα σε αυτά.

Παλαιότερες θρομβώσεις: Αν έχετε υποστεί θρομβώσεις στις φλέβες των κάτω άκρων στο παρελθόν, είναι αρκετά πιθανό να εμφανίσετε φλεβίτιδα, καθώς έχετε ήδη υποστεί σημαντική βλάβη του φλεβικού δικτύου

Παχυσαρκία: Το υπερβολικό βάρος, που επιφέρει επιπλέον πίεση στα κάτω άκρα, τα καταπονεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να πρήζονται προκαλώντας φλεβίτιδα.

Ορμονικές διαταραχές: Τέλος η φλεβίτιδα μπορεί επίσης να προκληθεί από μεγάλες αλλαγές στις ορμόνες των γυναικών, γι’ αυτό και εμφανίζεται συχνά και κατά την εγκυμοσύνη.

Πώς καταλαβαίνω ότι έχω κιρσούς; Τι συμπτώματα επιφέρουν;

Δυστυχώς όταν κάποιος υποφέρει από φλεβίτιδα τα συμπτώματα είναι εξαιρετικά εμφανή και ενοχλητικά, ώστε δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει. Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα που υποδεικνύουν φλεβίτιδα είναι:

  • Πρησμένα πόδια
  • Έντονοι πόνοι στα πόδια
  • Βάρος στα κάτω άκρα και αίσθημα κούρασης
  • Τοπικό αίσθημα καύσου, σαν να υπερθερμαίνεται το σημείο
  • Φαγούρα
  • Κράμπες στα πόδια
  • Αιμωδίες

Γεώργιος I. Ρόκας

Ο κ. Ρόκας Γιώργος είναι απόφοιτος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (master) και διδακτορικού (Dr). Έκανε εξειδίκευση στην αγγειοχειρουργική στο ΓΝΑ Λαϊκό και Σισμανόγλειο και διετέλεσε επιμελητής στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Σήμερα είναι Διευθυντής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής στο Νοσοκομείο METROPOLITAN ενώ παλαιότερα διατέλεσε διευθυντής στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Αγγειοχειρουργικού τμήματος και στην Ευρωκλινική Αθηνών.

Εξειδικεύτηκε στο Λονδίνο στα φλεβικά laser και είναι ένας από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με τα φλεβικά laser στην Ελλάδα, με μεγάλη εμπειρία και σε περιστατικά της κλασσικής αγγειοχειρουργικής, σας περιμένει για να ασχοληθεί με το πρόβλημά σας και να βρει για εσάς την καλύτερη λύση και αντιμετώπιση με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα.

Ιατρείο Αθήνα

Ιατρείο Ρόδος

Ιατρείο Λαμία

Ιατρείο Λάρισα

Τελευταία Άρθρα