Φλεβική θρόμβωση ποδιού

Φλεβική θρόμβωση στο πόδι: Τί είναι

Φλεβική θρόμβωση είναι ο σχηματισμός θρόμβου δηλαδή πηγμένου αίματος στο εσωτερικό των φλεβών. Σχετίζεται με τη φλεβική ανεπάρκεια και με το χρόνο ροής του αίματος στο φλεβικό σύστημα με τον τραυματισμό των φλεβών των κάτω άκρων καθώς επίσης και με συνθήκες αφυδάτωσης.

Όπως αναφέραμε, η φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων αποτελεί την κύρια αιτία φλεβικής θρόμβωσης στα κάτω άκρα και επομένως οι ασθενείς που πάσχουν έχουν αυξημένα ποσοστά φλεβικών θρομβώσεων και αυξημένη θνησιμότητα σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Πρόκειται για μία επικίνδυνη και απειλητική για τη ζωή κατάσταση που πρέπει να διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί άμεσα. Τόσο η συντηρητική όσο και η χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος της φλεβικής ανεπάρκειας αποσκοπούν στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου της θρόμβωσης και όσο πιο γρήγορα διαγνωστεί το θέμα της φλεβικής ανεπάρκειας τόσο λιγότερος είναι ο κίνδυνος για τον ίδιο τον ασθενή.

Η θρόμβωση (θρομβοφλεβίτιδα) μπορεί να αφορά τις εσωτερικές φλέβες (εν τω βάθει) ή τις επιφανειακές (επιπολής). Γενικότερα η θρόμβωση των εσωτερικών φλεβών (εν τω βάθει) είναι πιο επικίνδυνη και δημιουργεί πιο συχνά πνευμονική εμβολή απ’ ότι η θρόμβωση των εξωτερικών (επιπολής) φλεβών.

Όμως και η θρόμβωση των μεγάλων επιφανειακών κιρσών μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνη αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Συμπτώματα θρόμβωσης

  • οίδημα
  • ερυθρότητα
  • πόνος στη γάμπα
  • δυσκολία τη βάδιση

Διάγνωση

  • Triplex φλεβών κάτω άκρων: είναι ο συνηθέστερος τρόπος διάγνωσης της θρόμβωσης των  επιφανειακών ή των εσωτερικών φλεβών
  • Μαγνητική φλεβογραφία: γίνεται συνήθως για διάγνωση θρομβώσεων της κοιλίας

Αντιμετώπιση – Θεραπεία

  • Ειδική αντιπηκτική αγωγή, η οποία έχει σαν στόχο την μη επέκταση του θρόμβου σε γειτονικές φλέβες και την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας της πνευμονικής εμβολής.
  • Ισχυρή εξωτερική συμπίεση του πάσχοντος σκέλους με κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης συνήθως κλάση 2.
  • Υπάρχει πιθανότητα μία εκτεταμένη θρόμβωση να χρειαστεί νοσηλεία για να υποχωρήσει.

Θρόμβωση και πνευμονική εμβολή

Η θρόμβωση και η πνευμονική εμβολή σχετίζονται άμεσα μεταξύ τους καθώς θρόμβοι από τα κάτω άκρα (επιπολής ή εν τω βάθει φλέβες) μπορούν να αποσπαστούν σε μία εκτεταμένη θρόμβωση, να μπουν σε συστηματική κυκλοφορία, να φτάσουν την καρδιά και από εκεί να εμβολίσουν (αποφράξουν) κάποια από τις μεγάλες ή μικρές πνευμονικές αρτηρίες.

Ανάλογα με το μέγεθος της πνευμονικής αρτηρίας που έχει αποφραχθεί έχουμε και ανάλογα συμπτώματα. Δηλαδή αν αποφραχθεί κάποιος μεγάλος κλάδος μιας εκ των πνευμονικών αρτηριών μπορεί η πνευμονική εμβολή να είναι και θανατηφόρα. Εκδηλώνεται με πόνο στο θώρακα, δύσπνοια, αίμα στα πτύελα και βήχα.

Η διάγνωση της πνευμονικής εμβολής γίνεται με αξονική αγγειογραφία των πνευμονικών αρτηριών και είναι μία κατάσταση που συνήθως αντιμετωπίζεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Γεώργιος I. Ρόκας

Ο κ. Ρόκας Γιώργος είναι απόφοιτος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (master) και διδακτορικού (Dr). Έκανε εξειδίκευση στην αγγειοχειρουργική στο ΓΝΑ Λαϊκό και Σισμανόγλειο και διετέλεσε επιμελητής στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Σήμερα είναι Διευθυντής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής στο Νοσοκομείο METROPOLITAN ενώ παλαιότερα διατέλεσε διευθυντής στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Αγγειοχειρουργικού τμήματος και στην Ευρωκλινική Αθηνών.

Εξειδικεύτηκε στο Λονδίνο στα φλεβικά laser και είναι ένας από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με τα φλεβικά laser στην Ελλάδα, με μεγάλη εμπειρία και σε περιστατικά της κλασσικής αγγειοχειρουργικής, σας περιμένει για να ασχοληθεί με το πρόβλημά σας και να βρει για εσάς την καλύτερη λύση και αντιμετώπιση με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα.

Ιατρείο Αθήνα

Ιατρείο Ρόδος

Ιατρείο Λαμία

Ιατρείο Λάρισα

Τελευταία Άρθρα